Összeütközött két Mirage

2003.03.10. 14:27
Lezuhant két Mirage típusú katonai repülő Franciaországban. A két légijármű mintegy háromszáz méter magasságban ütközött össze a kelet-franciaországi Reims légitámaszpontja közelében, a piloták nem tudtak katapultálni, így mind a ketten meghaltak.
Összeütközött a levegőben, majd lezuhant hétfőn Franciaországban két Mirage F1 típusú katonai repülőgép - közölték katonai források. A két gép a kelet-franciaországi Reims légitámaszpontjáról szállt fel gyakorlórepülésre, és mindkettő a bázis körzetében zuhant le. Egyik pilótának sem sikerült katapultálnia, az ütközés során mindketten életüket vesztették. Az egyik gép a kifutópályája elején, a másik 500 méterrel távolabb, egy közeli mezőn csapódott a földnek.

A francia légierő parancsnokságának közlése szerint a reimsi 112-es légibázison szerencsétlenül járt gépek egyike egy Mirage F1 C típusú együléses légvédelmi gép, a másik pedig egy kétüléses, változtatható szárnyállású Mirage F1 B típusú gép volt, amelyen azonban ezúttal csak egy pilóta repült. Ezt a géptípust felderítő célú bevetésekben használták például a koszovói légi akciók során. Hasonló jellegű balesetre nem tudnak példát a francia légierőnél. Gyakorló repülések során a 90-es évek végétől évi egy-két baleset fordult elő.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy a hétfői katasztrófa mintegy 300 méter magasságban következett be. A két Mirage páros gyakorlat végrehajtása közben ütközött össze. A párhuzamosan egymás fölött haladó két gép közül a lejjebb lévő kissé megemelkedett, szárnya hozzáütődött a felette lévőhöz. Mindkét jármű kibillent egyensúlyából, és lezuhant.  • Hírek
  • Hírek