Emőke
-4 °C
9 °C

Mississippi megtartja a Dél zászlaját

2001.04.18. 11:09
Mississippi megtartja zászlajául az egykori Konföderáció hadilobogóját - döntöttek kedden az állam polgárai egy népszavazáson. Ezzel Mississippi az utolsó a déli államok közül, amely hivatalosan is megjeleníti a régi Dél emblémáját zászlaján. Az elmúlt években heves viták tárgya volt, hogy a déli államok egy része továbbra is állami jelképként használja azt a zászlót, amely sokak szemében a rasszizmus szimbóluma. A helyiek nagy része viszont úgy tekint a zászlóra, mint a Dél történelmi különállásának, sajátos kultúrájának jelképére.
Mississippi zászlaja
Marad a hadilobogó
A huszadik szövetségi állam polgárai kedden kettő az egyhez arányban döntöttek úgy, hogy továbbra is állami lobogójukon akarják látni a Konföderáció emblémáját, a vörös alapon fekvő kék keresztet, amelyen fehér csillagok jelképezik a 13 déli államot. Mississippi az utolsó déli állam, amely 136 évvel a Konföderáció polgárháborús veresége után is használja a jelképet.

Az elmúlt években számos alkalommal lángolt fel a vita a zászló körül a déli államokban, amely egyesek szerint a rabszolgaságot és a rasszizmust, mások szerint mindössze a Dél sajátos kultúráját, történelmi különállását jelképezi. Fekete szervezetek szerint lehetetlen letagadni, hogy a zászló rasszista jelkép, hiszen számos fajvédő, szélsőjobboldali szervezet használja. A déli államok - Mississippit kivéve - végül kénytelenek voltak eltávolítani a zászlót középületeikről, jórészt az országos ellenkampányok miatt, amelyek már a helyi turizmust fenyegették.

A rabszolgaság vagy a dicső múlt jelképe?

A déli zászló
A legnagyobb fekete jogvédő szervezet, a nagy múltú NAACP képviselője a népszavazást követően úgy nyilatkozott, hogy tovább fognak küzdeni a zászló eltüntetéséért. A helyi elnök kijelentette: "Mississippi rasszista állam benyomását kelti. A zászlónak az egész népet kellene jelképeznie". A Konföderációs Veteránok Fiai nevű szövetség máshogy látja: "A zászló a becsület, a kötelesség, a történelem jelképe. Valamennyiünk közös szimbóluma, beleértve dédapáinkat, akik harcba indultak érte". Az USA legszegényebb állama valaha a faji összetűzések melegágya volt. A lakosság egyharmada fekete itt.

Csakazértis

Amerikai kommentátorok szerint azonban a legtöbb ember, aki a zászló megtartására szavazott - akármit jelképez is egyesek számára -, egyszerűen csak azért döntött így, mert megszokta a lobogót. Sokakat csak dacosabbá tettek azok az érvek, hogy a déli zászló elmaradottságot sugall, és nem tesz jót a gazdaságnak, és örült, hogy beinthet a többi déli államnak, ahol már legfeljebb a történelmi relikviák közt őrzik a Konföderáció egykori emblémáját.