Viola
-5 °C
-2 °C

Gasparovic bírálta a magyarok strasbourgi panaszait

2007.02.18. 16:37
Csalódottságának adott hangot Ivan Gasparovic szlovák államfő amiatt, hogy a szlovákiai magyar politikusok az Európai Parlamentben panaszolták el otthoni sérelmeiket. Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a kommunista örökség továbbélését látja az államfő bírálatában.

Ivan Gasparovic vasárnap az egyik szlovák kereskedelmi televízióban bírálta, hogy a szlovák parlamenti ellenzékhez tartozó Magyar Koalíció Pártjának (MKP) küldöttsége a minap Strasbourgban járva panaszkodott a magyar kisebbséget hátrányosan érintő döntések miatt.

A Bugár Béla elnök vezette MKP-küldöttség egyebek között az EP új elnökével, Hans-Gert Pötteringgel, valamint az Európai Néppárt, az Európai Szocialisták és a liberálisok képviselőivel találkozott és elmondta nekik, hogy a szlovák kormány korábbi ígéretével ellentétben jelentős mértékben csökkentette a magyarok kulturális támogatásait. A strasbourgi megbeszéléseken a magyar egyetemista, Malina Hedvig esetéről is szó esett. A lányt állítása szerint tavaly Nyitrán két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt, de a szlovák rendőrség azzal zárta a vizsgálatot, hogy Malina a történetet csak kitalálta, s ha a nyomozók félrevezetéséért bíróság elé állítanák, akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Gasparovic úgy véli, a szlovákiai kisebbségeknek semmi okuk az elégedetlenségre. Az államfő szerint az Európai Unió a jövőben sem módosít a tagállamok kisebbségeit érintő politikáján, s elsődlegesen az alapvető polgári- és emberi jogok betartására fog összpontosítani, nem pedig "holmi kollektív kisebbségi jogok" elvének érvényesítését fogja számon kérni. A szlovák államfő helytelenítette, hogy a magyarok ily módon feszültséget gerjesztenek, és Szlovákiát megkérdőjelező légkört teremtenek. Kifejtette, hogy szükségtelen a kollektív jogok intézménye ott, ahol az emberek olyan kiterjedt személyi jogokkal bírnak, mint Szlovákiában.

Bugár Béla az államfő kijelentéseire reagálva hangsúlyozta, hogy pártja küldöttsége nem titokban és nem alattomos szándékkal, hanem partnere, az Európai Néppárt vendégeként járt az Európai Parlamentben, ahol igen méltányosan szóltak Szlovákiáról, ellenben semmilyen szabály nem tiltja, hogy a szlovák kormányt érintő kritikai észrevételeiknek hangot adjanak. "Igen, Szlovákia polgárai vagyunk, akik minden helyeselhető lépést helyeselnek is, de azt senki sem várhatja el, hogy minek után a kisebbségek status quojának megőrzését ígérő kormány nem állta a szavát, a kisebbségek és politikai képviselőik kötelezően ujjongjanak akkor is, ha a kormány szószegő" – hangsúlyozta Bugár Béla. Az államfő bírálata az átöröklött kommunista szemléletben gyökerezik – tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!