Chilében is nyomoztak Mladics után

2008.08.08. 12:51
Chilében is nyomoztak Ratko Mladics tábornok, a boszniai szerb haderő háborús bűnökkel vádolt egykori parancsnoka után, írta a Press című boszniai szerb újság.

A belgrádi bulvárlap úgy tudja, hogy a rendőrség Valparaiso egyik elővárosát kutatta át körülbelül egy hónappal ezelőtt a hágai Nemzetközi Törvényszék egyik legkeresettebb vádlottja után.

A nyomozás nem vezetett el Mladichoz, de továbbra sem zárták ki teljesen azt a lehetőséget, hogy a tábornok Chilében bujkál.

Az újság titkosszolgálati forrásokból úgy értesült, hogy Mladic két éve egy halott Sremska Mitrovica-i (Szentdemeter) férfi nevére kiállított útlevéllel utazott be a dél-amerikai országba. Időközben Valparaisóban szert tett egy kisebb halászhajóra és egy chileivel közösen csónakkölcsönző céget nyitott. Szökését két boszniai szerb üzletember támogatta, és egy német férfi szervezte meg.

A belgrádi lap értesülését hivatalosan nem erősítették meg.

Dél-Amerikában már horogra akadt egy boszniai szerb háborús bűnös. Milan Lukicsot, akit a boszniai Visegradban elkövetett háborús bűnök miatt köröztek, két éve fogták el Argentínában, ahol Goran Djukanovics álnéven élt.

A volt szocialista országok magas rangú vezetői közül Erich Honecker lelt menedékre Chilében, miután megromlott egészségi állapota miatt Németország kiengedte ott élő lányához. Egy év múlva, 1994-ben halt meg Santiago de Chilében.

Valparaisóban született Augusto Pinochet chilei diktátor, csakúgy, mint ellenfele Salvador Allende. Pinochet ellen hiába emeltek vádat, bíróság előtt nem felelt tetteiért. 2006-ban halt meg Santiago de Chilében.  • Tippek
  • Bankszámla