Auguszta
-3 °C
2 °C

'Halló, itt Mladics!'

2005.12.29. 08:55
Előfordulhat, hogy Oroszországban bujkál a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött Ratko Mladics. A volt boszniai szerb katonai parancsnok állítólag Moszkvából telefonált barátjának, de valószínűbb, hogy még mindig Szerbia-Montenegróban vagy Bosznia-Hercegovina szerb részében van.

Ahogy hetekkel ezelőtt a háborús bűnökkel gyanúsított horvát Ante Gotovinát, úgy Ratko Mladicsot, a volt boszniai szerb katonai parancsnokot is egy lehallgatott telefonbeszélgetés buktathat le, írja a belgrádi Beta hírügynökség.

#alt#
Mladic 1995-ben a boszniai
szerb parlament ülésén (Fotók: EPA)

Moszkva nem ad információt

Az egykori boszniai szerb elnökhöz, Radovan Karadzsicshoz hasonlóan a világ egyik legkeresettebb háborús bűnöse állítólag Moszkvából hívta fel az egyik barátját. A meg nem nevezett biztonsági szakértő nem tud arról, hogy az orosz hatóságoknak vannak-e információik Mladics hollétéről. Az orosz ügyészség szóvivője szerint Oroszország nem adhat információkat arról, hogy kaptak-e kérést a volt parancsnok felkutatására.

A Ratko Mladics vezette erők 1995 júniusában néhány nap alatt nyolcezer polgári személyt öltek meg a boszniai Srebrenicában.

Belgrád elismerte

Mladic esetleges Oroszországba szökése korábban is felmerült, de valószínűbb, hogy még mindig Szerbia-Montenegróban vagy a Boszniai Szerb Köztársaságban bujkál. A szerb hadsereg a háború 1995-ös befejezése után védelmet nyújtott a sokak által háborús hősként, a jugoszláv eszme híveként tisztelt Mladicsnak.

#alt#
A Han Pijesak-i atombiztos főhadiszállás

A kilencvenes évek második felében a nyilvánosság előtt is sokszor mutatkozott, esküvőkre járt, futballmeccseken, katonai rendezvényeken tűnt fel. Milosevics 2000-es bukása után többnyire Bosznia-Hercegovina szerb részén tartózkodott, például az egykori katonai parancsnokság Han Pijesak-i föld alatti főhadiszállásán.

Belgrád a napokban ismerte el, hogy magas rangú szerb-montenegrói katonák is bújtatták és segítették Ratko Mladicsot az elmúlt években. A beismerés fordulópontot jelent, hiszen a belgrádi politikai vezetők mindeddig cáfolták Carla Del Ponte hágai főügyész állításait, hogy katonatisztek oltalmazzák Mladicsot.

Mégsem kerültek közelebb

Szerbia-Montenegró Európához való közeledésének az egyik legnagyobb akadálya, hogy Ratko Mladics (és Radovan Karadzsics) még mindig szabadlábon van. Belgrád állítólag tárgyalásokat kezdett Mladiccsal arról, hogy milyen feltételekkel hajlandó magát feladni Hágában, a B92-nek szerdán nyilatkozó Boris Tadics szerb elnök szerint viszont egyelőre nem kerültek közelebb a háborús bűnös elfogásához.