Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Az amerikai hadsereg kipróbálta legnagyobb bombáját

2003.03.12. 00:14
Kísérleti robbantást hajtott végre az amerikai légierő kedden az Egyesült Államok arzenáljának legnagyobb hagyományos bombájával, amely az Irak elleni háborúban már szerephez is juthat.
A mintegy tíztonnás (21 ezer fontos), műholdvezérlésű, MOAB-nak nevezett bomba első kísérleti robbantását Floridában hajtották végre, az Eglin légi bázis közelében. A környék lakosságát előre figyelmeztették a bomba óriási hatóereje miatt.

A MOAB (Massive Ordnance Air Blast) 3000 méter magas, gomba alakú porfelhőt vert fel. Az amerikai légierő videofelvételt tett közzé az első éles kísérletről, hogy fokozza az iraki hadseregre nehezedő lélektani nyomást.

Minden bombák anyja

Katonai körökben a MOAB-ot a "bombák anyjának" (Mother Of All Bombs) nevezik, kifejlesztésén tavaly óta dolgoznak. Noha a tesztelése csak most fejeződött be, szükség esetén bevethetik az iraki háborúban jelentős felszíni vagy föld alatti célpontok ellen.

A "bombák anyja" maga mögé utasítja az eddigi legnagyobb, a vietnámi háborúban és az 1991-es öbölháborúban használt 6,8 tonnás "százszorszép-nyesőt" (Daisy Cutter). A MOAB-ot úgy tervezték meg, hogy nagyobb csapategységek vagy betonbunkerek ellen is hatékonyan vethessék be. A lélektani hatása sem alábecsülendő - hatalmas a hangereje bénítóan hathat az ellenséges erőkre, egyes amerikai katonatisztek szerint az irakiak akár össze is téveszthetik egy nukleáris robbanással.

Elvegye Huszein kedvét a háborútól

A bombát nagy súlya miatt egy módosított C-130-as repülőgépről dobják le, s műholdvezérléssel juttatják célba. Donald Rumsfeld védelmi miniszter keddi sajtóértekezletén elhangzott szavai szerint olyan technikára van szükség, amely elveszi az iraki katona harci kedvét, Szaddám Huszein iraki elnököt pedig arra ösztökéli, hogy inkább távozzon és kímélje meg a világot ettől a konfliktustól.