Öt halottja van a karikatúravitának

2006.02.06. 15:12
Hétfő délutánig legalább öt halálos áldozatot követeltek a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt kirobbant tüntetések. Tűzharc robbant ki Afganisztánban, mikor a tüntetők a rendőrség egy épületét ostromolták, a rendőrök négy tüntetőt lőttek le. Szomáliában egy 14 éves fiú esett áldozatul a zavargásoknak, amikor a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel.

Halálos áldozatot követelő tüntetések robbantak ki Afganisztánban a Mohamed prófétáról az európai sajtóban megjelent karikatúrák miatt. Az ország több városában is tüntetéseket rendeztek, ezek egyikén tűzharc robbant ki, mikor a tüntetők a rendőrség épületét vették ostrom alá, írja a BBC az afgán kormányszóvivő jelentésére hivatkozva.

Mehtarlámban, a keleti Lagmán tartomány székhelyén a tüntetők köveket hajigáltak a Nyugat-barát kabuli kormányt képviselő tartományi kormányzó hivatalának épületére. A rendőrség kísérletet tett a tömeg feloszlatására, a tüntetők kőzáporral válaszoltak.

Bejrútban egy demonstráló a dán követség épületének harmadik emeletéről zuhant a mélybe, mikor vasárnap menekülni próbált a kigyulladt épületből.

Szomália Puntland tartományának egy kikötővárosában, Bosasoban a rendőrség egy tüntetőt lelőtt és további hármat megsebesített, mikor a demonstrálók egy nemzetközi segélyszervezet épülete előtt elbarikádozták magukat, és kövekkel dobálták a helyszínre érkező rendőröket, írja a BBC. Szomália számos városában tartottak tüntetéseket, további incidensekről nem érkezett jelentés.

A másik kezdte

Az afgán rendőrök szerint valaki lövést adott le a tömegből a rendőrökre. A továbbiakról eltérő jelentések érkeztek. Az egyik változat szerint a rendőrök levegőbe leadott lövésekkel próbálták feloszlatni a tüntetést, szemtanúk szerint viszont a tömegbe lőttek.

A BBC jelentése szerint két tüntető életét vesztette, további három is lőtt sebbel került kórházba. Két rendőr is megsérült a tömegből feléjük hajigált kövektől és késektől. A kabuli belügyminisztérium szerint a tálibokkal rokonszenvező szélsőségesek kezdeményezték a lövöldözést, és ők heccelték fel a tömeget a rendőrök megtámadására.

A tüntetők a Dániával fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelték, csakúgy mint az ország délkeleti részén fekvő Kandahárban és az északi országrészben fekvő Mazari-Sarifban lezajlott pár száz fős tüntetésen. Az utóbbi tüntetések békésen zajlottak le.

Kődobálás Teheránban, roham Irakban

Iránban Ausztria nagykövetsége bánta a muzulmánok dühét. Teheránban mintegy kétszáz feldühödött tüntető kövekkel dobálta meg az épületet, amit petárdákkal fel is próbáltak gyújtani. Iránban ez volt az első erőszakos megmozdulás a Mohamedet ábrázoló karikatúrák miatt.

Irakban feldühödött helyiek a babiloni körzetben ténykedő dán hadsereg egyik őrjáratára lőttek rá. A dán sajtó jelentése szerint az incidensben nem sérült meg senki. A katonák éppen egy közúti balesetben megsérült iraki gyermeknek segítettek.

A dán külügyminisztérium időközben a teljes arab világra vonatkozóan utazási figyelmeztetést adott ki állampolgárainak. A külügyminisztérium csak a legszükségesebb esetben ajánlja Marokkó, Algéria, Tunézia, Líbia, Egyiptom, Szudán, Omán, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Bahrein, Jordánia, Irán, Pakisztán és Afganisztán felkeresését.  • Tippek
  • Bankszámla