Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A szlovák gazdasági miniszter befejezné a mohi atomerőművet

2004.05.24. 13:40
A gazdasági miniszterré kinevezett Pavel Rusko mindenképpen befejezné a mohi atomerőművet, amelynek két reaktora már működik. A politikus korábban elzárkózott az atomerőmű állami pénzekből való továbbépítésétől.
Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszter mindenképpen be akarja fejezni a magyar-szlovák határhoz közel eső mohi atomerőművet, amelynek egyelőre két reaktora működik.

A szlovák kormány - amikor még Rusko nem volt a tagja - határozatban zárkózott el attól, hogy állami pénzből tovább építse a Vladimír Meciar kormányzása alatt üzembe helyezett atomerőművet. Időközben Rusko miniszter lett és a napokban az osztrák rádiónak nyilatkozott arról, hogy Szlovákia nem mondhat le a mohi erőműben megtermelhető atomenergiáról.

A miniszter ezt a szándékát nem egyeztette a kormánnyal. Talán azért nem, mert nyilatkozatában valamiféle privatizálással együtt járó módozatról beszélt, melynek kivitelezése nem az állami költségvetést terhelné, hanem 50 milliárd koronát kitevő magántőkére támaszkodna.

Atomerőmű Bécs ablakai alatt

Rusko szándéka heves ellenzést váltott ki Ausztriában, hiszen Mohi az osztrák-szlovák határtól sem esik távol, ráadásul a másik szlovákiai atomerőmű, a Jaslovské Bohunicei-i évtizedek óta közvetlenül "Bécs ablakai alatt" üzemel, ezért az osztrákok már korábban elérték, hogy Pozsony 2006-2008-ig bezárja az elavult erőművet.

Ráadásul a szlovák miniszter azt is kijelentette, hogy Szlovákiát semmilyen osztrák ellenkezés nem tántoríthatja el az ország "stratégiai érdekeit" szolgáló szándékától.

Szlovákia importra szorulhat

2000-ben, amikor a pozsonyi kormány elvetette a mohi erőmű harmadik és negyedik blokkjának befejezését, indoklását arra alapozta, hogy ez a megoldás gazdaságtalan lenne, sokkal olcsóbban lehet villanyáramot importálni. Rusko most e szemlélet helytállóságát vitatja és azt állítja, hogy a jelenleg elektromos energiát exportáló Szlovákia rövidesen importra szorul.