Mátyás
-6 °C
1 °C

Szakszervezetbe tömörülne ötven román ortodox pap

2008.05.28. 07:49
Az egyház életéről szolgáltatnának információkat a híveknek a Jó pásztor nevű szakszervezet. Sztrájktól, azaz a temetések vagy a keresztelők elmaradásától félve nem támogatja az olténiai metropolita hivatal a dél-romániai papok világi ötletét.

A Románia déli részén fekvő Dolj, Olt és Valcea megye mintegy ötven papja fordult bírósághoz azzal a kéréssel, hogy jegyezzék be a Jó pásztor nevű szakszervezetüket.

Egy craiovai bíróság már jóváhagyta - a román ortodox egyháztól egyébként teljesen idegen - világi szerveződési formát, amelynek az alapítók szerint az lesz a feladata, hogy információkkal szolgáljon a híveknek az egyház életéről, valamint megmagyarázza a román ortodox egyház életét szabályozó statútumot.

Az olténiai metropolita hivatal "nem díjazta" a szakszervezetis papok ötletét. Ennek az egyházkerületnek a vezetői úgy vélik, hogy egy pap nem tekinthető világi alkalmazottnak, így sztrájkba sem lépet. A hivatal vezetői határozottan elutasították azt a lehetőséget, hogy esetleges "munkabeszüntetés" miatt a szóban forgó papok temetetlenül hagyják a halottakat, vagy emiatt ne kereszteljék meg a gyermekeket.

A román ortodox egyház központi vezetősége is felemelte szavát a kezdeményezés ellen, és az egyház szabályaival ellentétesnek nevezte a papok szakszervezetét. Ennek ellenére több moldvai pap is követni szeretné ezt a példát, így növekedhet Romániában a vallási alapú szakszervezetek száma.