Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Michael Moore szerint politikai okok miatt zaklatják

2007.05.13. 17:39
A Bush-kormánnyal szembeni ellenszenvéről ismert híres amerikai dokumentumfilm-rendező, Michael Moore szerint a pénzügyminisztérium valószínűleg politikai okok miatt indított ellene vizsgálatot. A filmes Henry Paulson pénzügyminiszternek írott levelében a vizsgálat leállítását kérte, kifejezve meggyőződését, hogy a Fehér Ház politikai támadást indított ellene.

Néhány napja vált ismertté, hogy Michael Moore ellen vizsgálatot indított a pénzügyminisztérium arra hivatkozva, hogy legújabb alkotásának forgatása során megsértette a Kubával szembeni amerikai embargót, és a szükséges utazási engedély nélkül látogatott el a szigetországba. Moore olyan, Kubában gyógyulást kereső emberekkel járt a szigetországban, akik a lerombolt New York-i Világkereskedelmi Központ helyén betegedtek meg a romok eltakarításakor.

"A Bush-kormány öt és fél éve rá se hederít 9/11 hőseire" - állítja Moore levelében, amely a liberális Daily Kos weboldalon is olvasható. A filmrendező szerint a romeltakarítás hőseit magukra hagyták, maguknak kell gondoskodniuk gyógyításukról.

Moore korábban nagy sikerű filmet készített Fahrenheit 9/11 címmel, amelyben élesen bírálta Bush elnöknek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni fellépését. Sicko című új filmjében az amerikai egészségügyi rendszer visszásságait állítja reflektorfénybe, s a film egy részletét Kubában forgatta. Az alkotás premierje május 19-én lesz a Cannes-i filmfesztiválon, az amerikai mozikban június végén mutatják be.

"Tudom, miért zaklatnak, azért, mert megpróbáltam segíteni azoknak, akiknek ők nem hajlandók segítséget nyújtani" - mondta, leszögezve, hogy amíg Bush elnök nem helyezi törvényen kívül embertársaink megsegítését, addig ő nem követett el semmilyen törvénysértést. Állítása szerint, nincs titkolnivalója.

Mint írta, az "egészségügyi ipar" jelentős mértékben támogatta Bush újraválasztási kampányát 2004-ben és a republikánus politikusokat az utóbbi években. Érthető, hogy a fő haszonélvező, Bush elnök zaklatni próbálja őt és megfélemlíteni, meg akarja akadályozni, hogy filmjének üzenete minél szélesebb tömegekhez eljusson.

Az Oscar-díjas Moore szerint nem véletlen, hogy éppen most, filmjének bemutatója előtt indult ellene vizsgálat, holott a kormány már tavaly október óta tudta, hogy Kubába készül, ahol márciusban járt tíz volt romeltakarítóval. A Fahrenheit 9/11 minden idők legnagyobb bevételű dokumentumfilmje volt, 119 millió dollárnyi bevételt hozott.