Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Moszad-ügynök volt az izraeli külügyminiszter

A sajtó már korábban is tényként kezelte, most azonban maga az érintett ismerte el, hogy a 80-as évek elején az izraeli titkosszolgálat ügynöke volt.

A kormányfői ambíciókat tápláló izraeli külügyminiszter-asszony, Cipi Livni kedden nyilvánosan elismerte: az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynöke volt. Az izraeli és a külföldi média korábban arról számolt be, hogy Livni 1980 és 1984 között szolgált a Moszad kötelékében, azonban ezt ő eddig nem erősítette meg."Négy évig szolgáltam a Moszadnál" nyilatkozott viszont ma a hadsereg rádióműsorában, elismerve: részt vett a kiképzéseken, és dolgozott a tengerentúlon is.

A titkosszolgálatnak végzett munkájáról ugyanakkor nem árult el részleteket. Elmondása szerint azután hagyta ott a Moszadot, hogy megházasodott, mert mint mondta: "nem tudtam már folytatni azt az életformát." A nyár eleji híradások szerint Livni abban az időszakban dolgozott Párizsban a Moszadnak, amikor az ügynökség európai nagyvárosokban több palesztin terroristát is megölt a 80-as évek elején.

Livni állítólag akkor is aktív ügynök volt, amikor a Palesztin Felszabadítási Szervezet egyik vezetőjét, Mamun Merais-t egy Moszad-különítmény 1983 augusztusában Athénban lelőtte. Livni a hírek szerint nem vett részt közvetlenül az akcióban, de szerepe máig nem tisztázott. Nem sokkal később hazatért Izraelbe, hogy befejezze a tanulmányait, úgymond "a stressz miatt".

A 49 éves politikusnő a legesélyesebb, hogy a korrupciós botrányba keveredett Ehud Olmert miniszterelnök helyére kerüljön a centrista Kadima párt élén a szeptember 23-án tartandó tisztújító szavazásán. A vádakat tagadó Olmert egyelőre nem jelezte, kíván-e indulni a megmérettetésen. Amennyiben Livni győz, rákényszeríthetik Olmertet, hogy lemondjon miniszterelnöki posztjáról.