Újságokban toboroz az izraeli kémügynökség

2000.08.09. 15:43
Az izraeli titkosügynökség, a Moszad, arra kényszerült, hogy újságokban hirdetve keressen tagokat a szervezetbe. Az arab-izraeli konfliktus lassú lezárulásával és az ország nyugatosodásával párhuzamosan ugyanis egyre kevesebben akarnak a szupertitkos szervezetben dolgozni.
A legtitkosabb titkosszolgálat az izraelieké. A Moszad árnyékban rejtőzik, ügynökei csendesen lopakodnak, kavarásaikat sűrű homály fedi; még robbantásaik is hangtompítottak. Szóvivőjük nincs, telefonszámuk nincs, honlapjuk nincs. Egyesek szerint a Moszad sincs, hírét frusztrált, kormányzati szerephez soha nem jutott, öregedő politikusok terjesztik a sajtó figyelmét felkeltendő. A Moszad elbújik, beássa magát, ködösít, titokban nyomul, lényegében azonban nincs. Mindig csak a szemed sarkában. A Moszad durva!

A Moszad hírdetése
De mostantól máshogy lesz. Az izraeli kémügynökség, ami szupertitkos stílusának megfelelően eddig csak amolyan öregfiúk hálózatán keresztül toborzott tagokat, csöndesen és privátban, hosszú-hosszú konspiráció után csendes kis bárokban az arab negyedek szélén vagy felső-jeruzsálemi légkondicionált luxuslakásokban, váltani készül.

Megnyílik a Moszad - hirdeti a szalagcím a legnagyobb izraeli lapokban és a miniszterelnök weboldalán. ,,Szíved mélyén pontosan tudod, hogy sokkal többre vagy képes, mint gondolnád. Mi olyan karriert kínálunk neked, olyan lehetőségeket, ahol módodban áll majd hozzájárulni ahhoz, ami valamennyiünk számára fontos. Megnyílik a Moszad! Nem mindenkinek. Nem sokaknak. De talán neked igen!" - szól a szokatlan hirdetés. 25 és 35 év közti férfiak és nők lesznek szívesek életrajzukat és személyigazolvány-számukat elfaxolni erre és erre a számra. Változnak az idők.

Izraeli elemzők és kommentátorok szerint ez valóban az új idők szele. Tovatűnőben a kor, amikor Izrael összes szomszédjával háborúban állt (ma már ,,csak" Libanonnal és Szíriával), a palesztin viszály is csöndesedőben. Nincsenek már kiöregedett nácik, akiket Argentínából kellene ellopni, se arabpárti szovjet ,,diplomaták", akiket csöndben eliminálni kell, hullájukat pedig elásni a Negev-sivatagban. A hidegháborúnak vége.

Ráadásul a Moszad sem a régi. Az elmúlt pár évben valóban botrány botrányt követett a szolgálatnál, némelyik kimondottan csúnya volt. 1997-ben Jordánia fővárosában, a nyílt utcán nappal próbáltak megölni izraeli ügynökök egy radikális iszlámistát, diplomáciai botrányt robbantva ki a két, pár éve kibékült ország közt. Cipruson és Svájcban szintén vakvágányra mentek akciók, megkopott hát a Moszad fénye.

Ami pedig a legfontosabb, Izraelből lassan ,,normális" nyugati ország válik. Gazdag, hi-tech szektora az elmúlt években nagyon beindult, az izraeli cégek ott szerepelnek a Nasdaq tőzsdeindexen, keményen állva a versenyt az amerikaiakkal, a japánokkal, a kanadaiakkal. Az izraeliek életszínvonala megnőtt, világlátásuk liberálisabb, nyugatiasabb lett, nem a sarokba szorított kutyáé. Az állandó fenyegetés nagyrészt megszűnt, s vele odalett a fenyegetettség érzete is. És ma már nem is kell ahhoz a Moszadnál dolgozni, hogy valaki szuperizgalmas, jól fizetett állásában beutazza a világot. A Moszad csak robbantgassa magát botrányról botrányra, minket lefoglal a pénzcsinálás - ez az új etosz.

,,A múltban valamennyien megtettünk volna bármit, hogy előremozdítsuk Izrael ügyét. Manapság ez pont fordítva van." - elmélkedik Sabtaj Sávit, a Moszad volt vezetője, aki 33 évig dolgozott a titkosszolgálatnál. ,,Ma mindenki azt képzeli, hogy ő a világ közepe. Általában ez nem is baj, mert ez jelzi, hogy lassacskán mi is normális emberekké válunk, Izrael pedig mindennapi országgá, mint az összes többi."

,,Minek dolgozzak X-aktákkal, ha a Microsoftnál is dolgozhatok?" - summázza találóan az izraeli húszas-harmincas generáció hozzáállását Gil Tannenbaum, aki maga is egy hi-tech cégnél vállal munkát. Bár múltja és képesítése alapján ,,ideális titkosügynök" - sokra vitte a seregben, szoftvertervező, módosabb fiatal férfi -, nem érdekli a dolog. ,,Jóval többet keresek, ráadásul nem is hiszek ebben a patrióta dumában, amióta a Moszad az elmúlt pár évben rendszeresen elcseszte a dolgokat. A háborúnak vége. Akárhogy is nézzük, a Moszadba menni dolgozni hülye ötlet."

A titkosszolgálat kénytelen hát előbújni a homályból, ha nem akarja lehúzni a rolót. Vele talán az izraeli politikai élet zárt, belterjes, katonás kultúrája is megnyílik lassan. A háborúk végével, a fenyegetettség érzésnek az elmúlásával ugyanis nem csak a Moszad nimbusza kopott meg, de a régi, hidegháborús formákban gondolkodó és beszélő izraeli vezető rétegé is. Persze, talán ők is feladhatnának egy hirdetést.  • Hírek
  • Csok