Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Rettegnek a moszkvai haditechnikai díszszemlétől

2008.04.21. 11:37
Május 9-én nagyszabású katonai felvonulást tartanak a győzelem napja alkalmából Moszkvában. A menet útvonalán azonban több helyen is meg kellett erősíteni az utat, mert attól tartanak, beszakadhat.

Aládúcolták a moszkvai belvárosban a Manyezsnyaja tér alatt a Vörös tér felé vezető aluljárót, hogy biztosan kibírja a födém a május 9-i győzelem napján tartandó díszszemlén felvonuló haditechnika súlyát.

A szakemberek ugyan állítják, hogy ez felesleges óvatosság, de a védelmi minisztérium a városi hatóságokkal közösen úgy döntött, biztos, ami biztos. Az aluljáró áthidaló betongerendáit ugyanis sok évvel ezelőtt építették be, s ki tudja, hogy viselkednek a hirtelen megterhelés alatt. Az építészek a nyugtatgatás ellenére rettegnek, hogy milyen hatást fejt majd ki az nehéz haditechnikai eszközök súlya és zaja keltette vibráció.

Noha a lánctalpas járművekre kalucsnit húznak - vagyis gumival borítják be a lánctalpakat - a Manyezsnaja térnek a renoválás alatt álló Moszkva szálloda és a föld alatti bevásárlóközpont közötti részét, amely alatt az aládúcolt aluljáró is halad, a létező legkeményebb betonlemezekkel borították be, s arra újra lerakták a díszkövezetet, ami további megterhelést jelent az aluljárónak.

A konstrukciók tervezőinek nehéz napja lesz május 8., amikor a főpróba zajlik: a Komszomolszkaja Pravda szerint vagy berúgnak, hogy ne is tudják, mi történik, vagy jó csomó idegcsillapítóval próbálják majd nyugtatni magukat.

Időközben egyébként világossá vált, hogy a haditechnika nem ott érkezik majd a térre, ahol mindig is érkezett, ugyanis nem bontják el a Szovjetunió idején éppen a díszszemlék miatt eltakarított, s széthullása után újra oda épített kaput: a díszszemle résztvevői a Kreml fala és a Történelmi Múzeum vörös épülete között jutnak majd a Vörös térre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?