Márk
13 °C
28 °C

Moszkvai illegális tüntetés: több százan õrizetben

2006.11.04. 15:20
A moszkvai rendõrség õrizetbe vette szombaton egy engedély nélküli ultranacionalista, rasszista tüntetés több száz résztvevõjét, a szentpétervári rendõrség pedig szétkergetett több száz, egymással összecsapó szélsõjobboldali, illetve antifasiszta aktivistát, és ott szintén õrizetbe vettek több tucatnyi illegális tüntetõt.

Az orosz kormányt korábban olyan bírálatok érték, amelyek szerint keveset tesz az egyre inkább terjedõ idegengyûlölet ellen. A hatóságok újabban valószínûleg e vádak elhárítása céljából tiltják be, illetve igyekeznek megakadályozni a szélsõjobboldali tüntetéseket, lépnek fel keményen a demonstrálók ellen.

Szombaton volt a népi egység új keletû ünnepe Oroszországban, amelyet tavaly november 4-én tartottak meg elõször. Több száz rendõr, közöttük rohamrendõrök vették körbe Moszkva egyik központi terét, és egy rendõrségi helikopter körözött felette, mert a tiltás ellenére mintegy ezer szélsõséges tüntetõ gyülekezett ott, hogy megtartsa demonstrációját. A tömegben láthatók voltak radikális pártok zászlai, szentképek, illetve egy alkalommal sok tüntetõ a náci karlendítésre emlékeztetõ mozdulatot tett.

Zsidóellenes nyilatkozat

"Az orosz népet zsidók fenyegetik. Létrehoztak egy államot az államban, és nem engedik az orosz népet a hatalomba" - jelentette ki egy résztvevõ, egy ötvenéves, magát csak keresztnéven azonosító üzletember az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva. Mások a volt szovjet köztársaságokból származó, sötét bõrû bevándorlókra panaszkodtak, akiket "feketéknek" neveznek. Egy 32 éves orosz fiatalember kijelentette, hogy jól él, jól keres, de az életét "tönkreteszik a feketék".

A rendõrök egy szomszédos utcában körbevették fiatal tüntetõk egy csoportját, és bekényszerítették õket egy autóbuszba - közölte Lidija Mihajlova, a tüntetés egyik szervezõjének, Dimitrij Rogozin nacionalista politikusnak a szóvivõje. Becslése szerint több száz embert vettek õrizetbe.

Kétszáz embert tartóztattak le?

Egy neve elhallgatását kérõ rendõrségi tisztségviselõ tagadta, hogy a betiltott tüntetés bármelyik résztvevõjét õrizetbe vették volna. Mint mondta, azt a utasítást kapták a rendõrök, hogy legyenek velük udvariasak. Egy másik rendõrségi forrás szerint azonban valóban elõállítottak több mint kétszáz embert.

Jurij Luzskov moszkvai polgármester nem engedélyezte az ultranacionalisták tüntetését, arra hivatkozva, hogy a tavalyi hasonló demonstráción szélsõséges nézeteket hangoztattak. A rendõrség az elõzõ nap közölte, hogy szombatra 6500 tagját helyezte készültségbe Moszkva központjába, és figyelmeztetett, hogy felszámol minden tilos rendezvényt.

Más városokban is tüntettek

Az ország más városaiban is voltak kisebb hasonló demonstrációk. Szentpéterváron összecsaptak szélsõjobboldaliak és az antifasiszták, de a rendõrök könnygáz bevetésével szétkergették õket. Õrizetbe vettek néhány tucatnyi tüntetõt.

Ezekkel párhuzamosan liberális politikusok és jogvédõ csoportok ellentüntetést terveztek a fõvárosba, hogy ezen tiltakozzanak az idegengyûlölet ellen.