16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Kommandósok az orosz médiaholdingnál

2000.05.12. 12:43
A csütörtökön álarcos fegyveresek által "bekerített" "Media-Moszt" holding vezetősége keresetet akar benyújtani a bíróságnak a társaság dolgozóinak becsülete, jóhíre és üzleti hozzáértése megvédésének érdekében. Az egyelőre homályos ügy Putyin kinevezése óta az első jelentősebb belpolitikai botrány. Orosz médiainformációk szerint a házkutatásokat a pénzügyminisztérium egyes vezetői ellen folyó nyomozás keretében (szolgálati beosztással való visszaélés vádpont alapján) folytatják az orosz főügyészség munkatársai a különleges rendőri erők biztosítása mellett.

Erőszakos rendőri szervek?
A "Media-Moszt" holding vezetősége két keresetet is be akar nyújtani a bíróságnak a társaság dolgozói becsülete, jóhíre és üzleti hozzáértése megvédésének érdekében. Az egyik keresetet közvetlenül Alekszandr Zdanovics, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat PR-vezetője ellen nyújtják be.

Zdanmovics azzal vádolta meg a "Media-Moszt' biztonsági szolgálatának képviselőit, hogy törvénytelen megfigyeléseket végeztek, többek között a holdingnál dolgozó újságírók sérelmére. A "Media-Moszt' vezetősége határozottan cáfolja ezt a vádat.

Csütörtökön este a holding, amely sajtóinformációk szerint a Jelcinhez közelálló üzletember, Berezovszkij egyik ellenfelének érdekeltsége, és amelynek tagjai az NTV tévécsatorna, az Echo Moszkvi rádióállomás, a Szevodnya újság és az Itogi folyóirat, hivatalosan panaszt tett a főügyészségnél a biztonsági szervek erőszakos fellépése miatt. Vlagyimir Guszinszkij, a "Media-Moszt" holding vezetője úgy véli, hogy a lezajlott házkutatás "nem más, mint a holdingban dolgozó újságírókra gyakorolt politikai nyomás". Gudinszkij szerint a hatóságok komolyan aggódnak a "Media-Moszt" holdingba tartozó mediumok által publikált független nézőpont miatt.

Csütörtökön reggel Moszkvában házkutatásokat kezdtek a Media-Moszt holding helyiségeiben. Fél tíz körül a holding fő épületénél több autóbusz állt meg, amelyből hozzávetőleg 40 civil- és terepszínűruhás fegyveres szállt ki. Az állarcos fegyveresek körbekerítették az épületet és lefogták a holding biztonsági szolgálatának őrző-védő alkalmazottjait.

A Media-Moszt védőügyvédje az NTV tévétársasággal közölte, hogy az írodákat lefoglaló személyek házkutattási parancsot mutattak be, mely feljogosította őket a cég okmányainak átvizsgálására.

Orosz médiainformációk szerint a házkutatásokat a pénzügyminisztérium egyes vezetői ellen folyó nyomozás keretében (szolgálati beosztással való visszaélés vádpont alapján) folytatják az orosz főügyészség munkatársai a különleges rendőri erők biztosítása mellett.

A szövetségi adórendőrség képviselői azt közölték a Novosztyi hírűgynökséggel, hogy az okmányok átvizsgálása során az ügyészségi munkatársakat a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) segíti, és ebben közreműködnek az adórendőrség beosztottjai is.  • Hírek
  • Hírek