Terrormerénylet Moszkvában: két gyanúsított már van

2000.08.08. 17:56
Hét ember a helyszínen meghalt, több mint félszázan pedig megsebesültek Moszkvában, amikor egy földalatti aluljáróban robbanás történt kedden. Egy további áldozat este a kórházban hunyt el, így nyolcra emelkedett a halottak száma. A Puskin tér közelében, a város központjában végrehajtott terrorcselekményt trotillal követték el - a Lenta.ru hírügynökség értesülései szerint. A moszkvai ügyészség máris két gyanúsítottról beszél, akik közül az egyik egy "kaukázusi" típusú férfi.

moszkva1.
Több mint negyven embert vittek kórházba
Az elsősegélyt nyújtó mentők, a polgárőrség és a rendőrség munkatársai azonnal a helyszínre érkeztek, s az eddigi adatok szerint negyvenöt embert szállítottak kórházba. A sérültek között gyermekek is vannak, az egyik állapota különösen súlyos.

A robbanáshoz használt trotilt építkezéseken alkalmazzák leginkább - írja a Lenta.ru.

A CNN szerint a bomba egy forgalmas metróaluljáróban robbant, a Kreml közelében. A CNN szerint legalább hét halottja van a merényletnek, az orosz források szerint viszont nyolcra nőtt az áldozatok száma, mivel este a kórházban újabb sebesült hunyt el.

Egy másik bombát is találtak

A helyszínre érkező mentőalakulatok egyébként még egy robbanószerkezetet találtak a robbanás közelében. Éppen ezért a forgalmat leállították, és az aluljáró bejáratait is lezárták.

A robbanás helyszínére a mentőkön, a tűzoltókon és a rendőrökön kívül kiérkeztek a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (SZBSZ) emberei is.

A CNN emlékeztet arra, hogy Moszkvában fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe tavaly, amikor a fővárosban és más nagyvárosokban lakóházakat robbantottak fel egymás után a - hatóságok szerint csecsen - merénylők. Akkor több, mint 300 ember vesztette életét a pusztító akciók következtében, s ez volt az egyik indoka annak, hogy megkezdődött a második csecsenföldi offenzíva, amely mind a mai napig tart.

Putyin nem ment el a robbantás helyszínére

Vlagyimir Putyin orosz elnök mély részvétét nyilvánította a keddi moszkvai robbantás áldozatai hozzátartozóinak és a sebesülteknek, s rendkívüli tanácskozást tartott a fegyveres testületeket felügyelő tárcák, valamint a belbiztonsági szolgálat vezetőivel - adta hírül az MTI.

Putyin ugyanakkor nem kereste fel a robbantás helyszínét - amely különben nagyon közel esik a Kremlhez -, hanem este Moszkva melletti rezidenciájára tért vissza.

Moszkva polgármestere a csecseneket vádolja

Az orosz főváros rendőrsége fokozott készültségben van, megerősítették a közintézmények védelmét, s szigorúan ellenőrzik a Moszkvába érkező és a fővárosból távozó gépjárműveket is.

Luzskov moszkvai polgármester - a CNN beszámolója szerint - terrorista akciónak nevezte a robbantást, és a csecseneket tette felelőssé a történtekért. A polgármester helyettese elmondta, hogy egyelőre még nem sikerült minden áldozatot azonosítani.

A moszkvai ügyészség "terrorcselekmény" gyanújával indított nyomozást - s ezt a minősítést Vlagyimir Rusajlo belügyminiszter is megerősítette. A hatóságok közzétették két gyanúsított személyleírását: mindketten fiatalok, 25-30 év közöttiek, s az egyik a közlések szerint "kaukázusi" típusú férfi - ami nyilván tápot ad majd a csecseneket vádló állításoknak.

Maszhadov cáfolja a vádakat

Aszlan Maszhadov csecsen vezető kedden határozottan cáfolta, hogy a csecsen szervezett ellenállásnak bármi köze lenne az orosz fővárosban aznap elkövetett robbantáshoz - írja az MTI.

Maszhadov a csecsen elnöki sajtószolgálat útján közzétett közleményében részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek. Leszögezte, hogy a parancsnoksága alatt álló egységek nem alkalmaznak terrorista módszereket, és elutasította, hogy a robbanást elkövetésével a csecsen lázadókat gyanúsítsák.

Robbantássorozat Oroszországban (1999)

Mind a mai napig nem lehet pontosan tudni, hogy kik álltak annak a robbantássorozatnak a hátterében, amely tavaly ürügyül szolgált a csecsenföldi újabb orosz beavatkozásra. A brit BBC mindenesetre összefoglalta a borzalmas terrormerényletek legpusztítóbb eseményeit.

Volgodonszk: 1999. szeptember 16.
Egy kilencemeletes épülettömb előtt felrobban egy teherautó, amelynek következtében 17 ember veszíti életét.

Moszkva: 1999. szeptember 13.
Egy moszkvai lakóházat bomba rombol le. A halálos áldozatok száma: 118.

Moszkva: 1999. szeptember 9.
94 halottja van annak a robbantásnak, amely az orosz főváros délkeleti részén dönt romba egy kilencemeletes épületet.

Bujnakszk: 1999. szeptember 5.
Orosz katonatisztek lakótömbjénél, a dagesztáni településen 64 áldozatot követel egy pokolgépes merénylet.

Moszkva: 1999. augusztus 31.
Egy hatalmas erejű robbanás rázza meg Moszkva bevásárlónegyedét, a város központját: több mint negyven ember megsebesül.

--------------------------------------------------------------------------------


  • Tippek
  • Babaváró hitel