16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Világméretű összefogás Mozambikért

2000.03.02. 17:33
A Dél-Afrikában február eleje óta tartó áradások miatt már több mint egymillió ember vesztette el otthonát. Legalább százezren rekedtek a vízzel elöntött területen, ahol háztetőkön, fákon ülve várnak segítségre.

A mentésben eddig a Dél-Afrikai Köztársaság vett részt legaktívabban
A hivatalos adatok szerint 350 körül van a halottak száma, szakértők szerint azonban még több ezer holttest lehet a víz alatt. A legtöbb áldozat Mozambikban van, de Zimbabwében és Botswanában is több tízezer ember vált hajléktalanná. A szakértők úgy vélik, hogy sok ezer ember meghalhat, mielőtt a mentőegységek elérnének hozzájuk.

Joaquim Chissano mozambiki elnök a napokban jelezte: a nemzetközi támogatás késik, csak kevés segítséget kapnak, azt is lassan, pedig országa képtelen egyedül megbirkózni a problémával. Az Unicef vezetője, Carol Bellamy is kijelentette: "Ha a világ kormányai segíteni akarnak, azt most kell megtenniük, nem holnap vagy holnapután".

Jelenleg a Limpopo- és a Save-folyó völgyében a legsúlyosabb a helyzet, de Mozambikban attól félnek, hogy a Zambezi mentén is hasonlókra számíthatnak, miután a Zimbabwe-Zambia határon megnyitották a Kariba tó zsilipjeit. Az ENSZ élelmezésügyi Programjának illetékese szerint a február végi Eline után most a Glória nevű ciklon fenyeget, ami még ugyan nem érte el az afrikai partokat, de feltehetően újabb esőzéseket okoz majd.

A mentésben eddig a Dél-Afrikai Köztársaság vett részt legaktívabban, helikopterei szerdán 900 embert mentettek ki. Időközben az Egyesült Államok is úgy döntött, a helyszínre küld 13 darab C-130-as repülőgépet segélyszállítmányokkal, 6 nehéz mentőhelikoptert, és 900 katonát. Az amerikai katonák egy részét egy kameruni mentőgyakorlatról vezénylik át.

A segítség
Botswana: egymillió liter üzemanyag
Dánia: segélyszállítmányok
Franciaország: helikopterek, személyzet, segélyszállítmányok
Malawi: két helikopter
Portugália: segélyszállítmányok
Dél-Afrika: helikopterek, személyzet, segélyszállítmányok
Egyesült Királyság: két szállítógép, öt helikopter, személyzet, járművek, csónakok
Egyesült Államok: 13 szállítógép, hat helikopter, 900 katona, segélyszállítmányok
Az európai országok egy része is helikoptereket, mentőszemélyzetet, segélyszállítmányokat küldött vagy küld majd a térségbe. Az Afrikai Egységszervezet fél millió dollárt szán humanitárius segítségre. A Világélelmezési Program egy több mint 6 millió dolláros élelmiszersegély-programot indított.

A WHO szerint azonban azok sincsenek biztonságban, akiket már kihoztak az elárasztott területekről. A chaquelane-i menekülttáborban 30 ezer ember zsúfolódott össze, és a szennyezett ivóvíz növeli a kolera-, malária-, vagy agyhártyagyulladás-járvány kitörésének valószínűségét. Kisgyerekek körében már hasmenéses tüneteket észleltek. Az egészségügyiek arra próbálják rávenni a menekülteket, hogy menjenek tovább a nagyvárosokba, ahol a segélyek könnyebben hozzáférhetők.

Mozambik máig nem heverte ki a 1992-ben véget ért 16 évig tartó polgárháborút, és ma is többmilliárdos külső adósságállománnyal kínlódik. Egy júniusi adósságcsökkentés után Nagy-Britannia most bejelentette, hogy teljesen elengedi a tartozás neki járó részét. Szakértők szerint Mozambik gazdasága összeomlik, ha a többi igénylő nem követi az Egyesült Királyság példáját. Szerintük a mostani katasztrófa után az adósság elengedése mellett sokmillió dollárnyi adományra is szükség lesz.  • Hírek
  • Hírek