Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Mozambikban nő az áldozatok száma

2000.03.06. 21:03
A dél-afrikai országban nem javul a helyzet és a kilátások is rosszak. A Glória ciklon, amely még nem érte el Afrika partjait újabb esőzéseket hozhat, ha apad a víz, akkor az előkerülő holttestek és a járványok jelenthetnek veszélyt. Folyamatosan érkeznek a nemzetközi segélyszállítmányok és mentőalakulatok, de még mindig több tízezer ember vár segítségre.

Rossz kilátások
A nemzetközi segélyszervezetek szerint nőhet az áldozatok száma, ha majd a levonuló ár után maradó sártengerből előkerül a többezer megfulladt ember holtteste, és felüti fejét a malária vagy a kolera. A WHO szerint azok sincsenek biztonságban, akiket már kihoztak az elárasztott területekről.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának képviselője elmondta, hogy a menekülttáborokban több, mint 50 000 ember zsúfolódott össze, csak a chaquelane-i táborban 30 ezer ember várja, hogy hazatérhessen. A szennyezett ivóvíz növeli a járványok kitörésének valószínűségét, kisgyerekek körében már hasmenéses tüneteket észleltek. A tengerparti Nova Mambone város templománál 5000 éhező gyermek gyűlt össze, másik ötezer beljebb, egy missziónál vár élelemre. Az egészségügyiek arra próbálják rávenni a menekülteket, hogy menjenek tovább a nagyvárosokba, ahol a segélyek könnyebben hozzáférhetők.

Közben erősödik a nemzetközi összefogás, vasárnap már 37 helikopter és 15 repülő szállított segélyeket a Limpopo-folyó völgyébe. Az Egyesült Államok légierejének három repülőgépe szintén segélyekkel megrakodva érkezett vasárnap a németországi Ramsteinből a Dél-afrikai Köztáraságba. A C-130-as gépek különféle közszükségleti cikkeket, élelmiszer-szállító berendezéseket és segélyezési szakembereket juttattak el a térségbe. Hétfőn egy C-5 Galaxy repülőgép és újabb öt C-130-as repül Dél-Afrikába, ötszáz fővel bővül a segítséget nyujtó személyzet és hat helikopterel több jarmű végezheti a mentést. A maputói repülőtér nehezen tud csak megbirkózni a megnövekedett terheléssel, több konténernyi takaró, sátor, víztisztító berendezés és gyógyszer várakozik a kifutópályán.

Egy helyi orvos egy áldozatot húz a partra
Többezer holttest
Tovább ronthatja a helyzetet a közelgő Glória nevű ciklon, amely ugyan trópusi esővé szelídült Madagaszkárnál, de Mozambikot elérve feltehetően új erőre kaphat. A ciklon fenyegeti a visszatérő lakosságot akik próbálják kimenekíteni megmaradt értékeiket.

Mozambik kukoricaföldjeinek egyharmada került víz alá, ezért valószínűleg még tíz hónapig segélyszállítmányokból kénytelenek eltartani a lakosságot. Joaquim Chissano államfő szerint az árvíz okozta károk teljes helyreállításához 250 millió dolláros támogatásra van szükségük, még úgy is, ha a hitelezők elengedik az ország adósságát.

A szomszédos Zimbabwe is az áradások áldozatává vált. Az infrastruktúra, termőföldek és egyéb javak pusztulását felmérve az orszég egyik napilapja 250 milliós kárról számolt be.

Zambiában 12 000 embert fenyeget éhínség, miután február végén megnyitották Kariba-tó zsilipjeit, és a víz elárasztotta a földeket. Az intézkedést az indokolta, hogy a zsilip megnyitásával elkerüljék a gátszakadást és az abból következő még komolyabb károkat. Az emberek annyira kétségbeesettek, hogy még a víz alá merülve is megpróbálják a termést kimenteni. Az ilyen akciók során a parasztok ki vannak téve a krokodilok támadásának, eddig egy súlyos sérültről érkezett jelentés. A zambiai kormány az ország veszteségeinek ellenére egymillió dollár értékben küldött élelmiszert és gyógyszert Mozambiknak.