Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Az RMDSZ inkább ellenzékbe megy

2008.12.15. 07:55
Nevetségesnek és sértőnek tekinti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román Demokrata-Liberális Párt (PD-L) javaslatát, miszerint a szövetség a jövendő kormányban csupán államtitkári posztokat kapna, mondta Markó Béla. A politikus kilátásba helyezte, hogy ilyen ajánlat esetén az RMDSZ inkább ellenzékbe vonul.

Az új román  kormánykoalíció megalakításában szombaton este egyezett meg egymással a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD). A PSD mereven elzárkózott attól, hogy a magyarok szervezetét bevegyék a kormányba, a PD-L viszont korábban ígéretet tett az RMDSZ-nek, hogy helyet biztosít számára bármilyen kormányzati "képletben". A PD-L "kompromisszumosnak" szánt javaslata szerint így végül csak államtitkári posztokat ajánlottak fel az RMDSZ-nek.

"Megmondtuk kezdettől fogva: az RMDSZ vagy ott van a kormányban, közösen vállalunk felelősséget a kormányprogramért, és közösen hajtjuk azt végre, vagy ellenzékben leszünk" - emlékeztetett Markó Béla. Utalt arra, hogy a PD-L eredetileg azt ígérte: az RMDSZ-szel együtt kidolgoznak egy kormányprogramot, a magyaroknak is lesznek miniszterei, a döntéseket közösen hozzák, és megengedik a magyaroknak is, hogy ezek végrehajtásában részt vegyenek.

Markó emlékeztetett azokra az időkre, amikor Romániában a magyarok évtizedeken át legfeljebb csak "helyettesek" lehettek, vagy csupán a második vonalban kaphattak tisztségeket. Az az idő azonban már rég elmúlt, hangsúlyozta Markó Béla.

Az elnök megállapította: az RMDSZ ott van a parlamentben, törvénytervezeteket, törvénymódosítási javaslatokat nyújthat be. Nyilvánvalóan sokkal kisebb lesz az esély arra, hogy ezeket el is fogadtassa. Ha bármikor megpróbálnak magyarellenes intézkedéseket hozni, a szövetség szót emelhet ellene, megpróbálhatja azt megakadályozni. "Senkinek ne legyen azonban olyan illúziója, hogy ez ellenzékben éppen olyan könnyen megy, mint kormányon" - szögezte le Markó Béla.

A politikus reagált azokra a magyar megnyilatkozásokra is, amelyek szerint az RMDSZ-nek nem kellene kormányon lennie. Példaként utalt a Magyar Polgári Pártra (MPP). A politikus ezt felelőtlenségnek minősítette, hiszen - mint fogalmazott - aki ilyen kijelentést tesz, az tulajdonképpen azt vallja, hogy gyengíteni kell a magyarság védelmét.

Markó Béla kifejezte reményét, hogy Romániában nem ismétlődik meg a szlovákiai példa, de hozzáfűzte, hogy ennek megvan a lehetősége. A PD-L koalíciós tárgyalópartnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ragaszkodott ahhoz, hogy az RMDSZ ne kerüljön be a kormányba. A PSD tulajdonképpen ezzel a döntésével a nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) szavazóit akarta magához csalogatni, még akkor is, ha tagadja, hogy e döntése magyarellenes lenne. "Szerintem a két kormánypárt közül az egyik máris veszedelmesen elcsúszott nacionalista irányba. Nekünk az a dolgunk, hogy ezt megpróbáljuk megakadályozni, vagy legalábbis enyhíteni a következményeit" - mondta az RMDSZ elnöke.