Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Amerikai zászlót Amerikának!

2008.07.16. 14:21
A kongresszusi képviselők visszaszorítanák a Kínában készült amerikai zászlók forgalmát az Egyesült Államokban, egyelőre nem kötelező érvényű javaslatuk szerint ugyanis csak az országban készült lobogót lehetne használni az állami intézményekben.

Az amerikai kongresszus nem tudja megakadályozni a Kínában készült amerikai nemzeti zászlók behozatalát az országba, de a törvényhozók szabályoznák, hogy azokat hol használhatnák, írja az AP. A képviselők hétfőn ismertették egyelőre nem kötelező érvényű javaslatukat, miszerint az állami intézményekre az Egyesült Államokban készült zászlókat kellene kitűzni. "Nem ez a legnagyobb probléma az ország életében, de attól még zavaró" - mondta a kérdést szívügyének tekintő Bob Filner demokrata képviselő.

A Kínában készült zászlók a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után lepték el az országot, mivel akkoriban annyian vásároltak nemzeti zászlót, hogy az amerikai gyártók nem tudtak lépést tartani a felfokozott kereslettel. A gyártók viszont azt állítják, hogy a külföldi importra csupán négy-öt hónapig volt szükség, egyébként ki tudják elégíteni a vásárlók igényeit, ráadásul érvelésük szerint minőségi különbség is van a hazai és a külföldön készült zászló között.

A törvényhozók az elmúlt időszakban akcióba léptek és arra kötelezték a védelmi minisztériumot, hogy Amerikában gyártott textilt vásároljanak és a katonai temetéseken is az Egyesült Államokban készült zászlókat használják. Filner elmondása szerint megpróbálták elérni, hogy a kormány is csak Amerikában gyártott zászlókat vásároljon, ez a szándékuk azonban kereskedelmi egyezményekbe ütközött. A képviselők hétfői javaslata ugyanakkor Filner szerint csak a kezdete egy komolyabb lépéssorozatnak.

Noha szövetségi szabályozást eddig nem sikerült elérni, az egyes államokon belül esetenként nagyon komolyan veszik a nemzeti zászlók ügyét. Minnesotában egy nemrég elfogadott törvény kimondja, hogy az államban csak az országon belül készített zászlót lehet eladni, a törvénysértőket pedig akár ezerdolláros pénzbüntetéssel, vagy 90 napos börtönnel is sújthatják. Hasonlóan szigorú megoldási javaslatok már Pennsylvaniában, Ohióban és Floridában is felmerültek.