Donát
-4 °C
2 °C

Zsidó vagyon birtoklásáért ítéltek el egy műkereskedőt

2001.07.06. 20:11
Precedens értékű ítélet született Franciaországban: orgazdaság miatt nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy amerikai műkereskedőt, mert árverésen megvásárolt és megtartott egy olyan festményt, amelyet egy zsidó családtól raboltak el a nácik a II. világháború alatt.
A nanterre-i büntetőbíróság kötelezte a New York-i galériatulajdonos Adam Williamset, hogy a XVII. században készült remekművet, Frans Hals holland festő alkotását juttassa vissza az eredeti tulajdonos leszármazottainak.

Az Adrianus Tegularius lelkész portréját ábrázoló képet a nácik 1943-ban rabolták el a franciaországi Adolphe Schloss-gyűjteményből, amely németalföldi és flamand festőktől származó műveket tartalmazott. A Newhouse Galleries - az egyik legrégibb amerikai képtár - brit származású tulajdonosa 1989-ben egy Christie's árverésen vásárolta meg a festményt 120 ezer fontért (171 600 dollárért), állítása szerint jóhiszeműen, mit sem sejtve a mű eredetéről. A portrét jelenleg a francia hatóságok őrzik, mert egy 1990-ben Párizsban rendezett kiállításon felismerték és lefoglalták.

A műkereskedő már korábban ígéretet tett arra, hogy átadja a képet az örökösöknek. Az Egyesült Államokban tartózkodó vádlottat ügyvédje képviselte az ítélethirdetésen, s közölte: megbízója egyáltalán nem ismeri el bűnösségét, és élni kíván a fellebbezés minden lehetőségével.

Az örökösök ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy a most született ítélet fényében a műkereskedelemben dolgozó szakemberek ezentúl nem hivatkozhatnak jóhiszeműségre, ha olyan, a második világháborúban elrabolt műalkotásokat vásárolnak és őriznek, amelyek közismertek és jegyzékbe vettek. "A mostani ítélet egy magán-műkereskedőt marasztalt el, de holnap már születhet egy olyan határozat, amely a múzeumokra is vonatkozik" - nyilatkozta az ügyvéd.

A holland Frans Hals az egyetemes portréfestészet kimagasló alakja, több műve (például az 1634-ben készült Férfiképmás vagy az 1650 körül festett Jan Asselyn festő képmása) a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében is megtalálható.