Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egymilliárd munkanélküli a világon

2001.01.24. 10:54
Kapcsolódók (1)
Bár a foglalkoztatottság világszerte javult az elmúlt évtizedben, a világ hárommilliárdos munkaképes népességének harmada még mindig munka nélkül van - derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb jelentéséből. A felmérés szerint az információs technológia óriási lehetőséget kínál a fejlődő országok számára.
A szervezet becslései szerint ma jelenleg 20 millióval több nyíltan munkanélküli van világszerte, mint 1997-ben, az ázsiai pénzügyi válság előestéjén. A jelentés hozzáteszi: a fejlődő országokban igen nagy azoknak a dolgozó szegényeknek a száma is, akik olyan keveset keresnek, hogy nem tudják magukat és családjukat a nyomorból kiemelni. (Magyarországon 6,1 százalék, az Európai Unióban pedig 8,1 százalék volt 1999-ben a munkanélküliség.)

Javuló kilátások

Mindezek ellenére az ILO-jelentés optimista: hangsúlyozza, hogy a kedvező európai és japán gazdasági kilátások, illetve az elmúlt öt év impresszív amerikai növekedése ma jobb lehetőséget biztosítanak a munkaügyi helyzet javulására, mint bármikor a közelmúltban. Kelet-Ázsiában, Latin-Amerikában és Afrikában szintén jobban alakulnak a dolgok a vártnál.

A felmérés készítői hozzáteszik: a gazdasági növekedés önmagában nem elég ahhoz, hogy 2010-re ötszázmillió új munkahely szülessen, azaz felére csökkenjen a globális munkanélküliség. Ehhez humánerőforrás-fejlesztésre, a diszkrimináció elleni fellépésre, és a munkaerőt jobban központba helyező politikára van szükség.

A digitális szakadék
 • Az EU munkaerejének 70 százaléka dolgozik valamilyen fejlett technológiai eszközzel
 • A világnépesség felének nincs hozzáférése elektromossághoz és telefonhoz
 • A világmunkaerő 15 százaléka működteti a teljes informatikai szektort
 • Az EU-ban és az USA-ban minden második személyre jut egy telefon; Afrikában minden 53-adikra
 • A világ internet-felhasználóinak 57 százaléka az USA-ban és Kanadában él, és csak 1 százalékuk a Közel-Keleten és Afrikában
 • Az információs forradalom a megoldás?

  Az információs forradalom terjedése lehetőséget kínál a fejlődő országoknak, hogy akár egyes fejlődési fázisokat kihagyva is csatlakozzanak a fejlett világhoz - vélekednek a jelentés készítői -, ám félő, hogy meglévő törésvonalak mentén kettészakítja a társadalmakat. A "digitális szakadék" óriásira nőhet. Az információs technológiák által nyújtott lehetőség kihasználására pedig átgondolt stratégiára, fejlett oktatásra, jól képzett munkaerőre van szükség.

  Nem csak a fejlett országokat lendíti fel

  A jelentés rámutat: több harmadikvilágbeli ország máris profitál az új technológiákból: Indiában a robbanásszerűen fejlődő szoftverpiac több ezer állást teremtett, hasonlóan Brazíliához és Kínához, ahol már exportra termelnek. A világnak még olyan elmaradott részein is gyors fejlődéshez vezetett az okos kormányzati szerepvállalás a szektorban, mint Szenegál vagy Banglades. A szerzők azonban figyelmeztetnek: a kezdeti lemaradást ezen a területen később egyre nehezebb lesz behozni.