Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tojással dobálták a német szociáldemokraták elnökét

2005.05.01. 15:39
A baloldali politikust egy szakszervezeti rendezvényen dobálták meg, noha korábbi beszédében a tőke hatalmát ostorozta. Közben felvonult a szélsőjobb és az antiszélsőjobb is.
A német szociáldemokraták elnöke, Müntefering a egy szakszervezeti rendezvényen beszélt Duisburgban, amikor az összesereglettek, köztük munkások, munkanélküliek, szakszervezetisek egy része pfujolni kezdett, fütyült, a hátsó sorokból pedig tyúktojásokat dobáltak. A tojások szétloccsantak a védőpajzsokon, amelyeket három rendőr tartott a szónoki pulpitus elé. Az elégedetlenek "Hazug, tűnj el" kiáltásokkal és füttykoncerttel próbálták elnyomni a Münteferinget pártoló hallgatóság hangját.

A tőke hatalma

Müntefering az SPD balszárnyához áll közelebb, s egyik beszédével nemrég vitát indukált a kapitalizmusról, a vitában a gazdaság és a vállalatok felelősségét is feszegetik.

A pártelnök beszédében óvott a társadalom "teljes ökonomizálódásától", "a tőke nemzetközileg növekvő hatalmától". Szerinte ezek a tendenciák "tartósan veszélyeztetik demokráciánkat", lejáratják az állam tekintélyét, mert az állam nem tud kellőképpen eleget tenni érdekvédelmi feladatainak.

A megtámadott holdingok közül a BC Partners németországi igazgatója, Jens Riedel a Welt am Sonntagban azt a kérdést tette fel, hogy kik is semmisítenek meg valójában munkahelyeket. "Olyan cégek, mint a Deutsche Telekom, a Deutsche Post és a Lufthansa, amelyekben az államnak nagy részesedései vannak" - közölte Riedel.

Ünnep a végeken

A munka ünnepének rendezvényei mellett számos német városban szélsőjobboldaliak és a szélsőjobboldaliak tüntetését ellenzők is felvonultak. Nürnbergben körülbelül 4 ezer ember tüntetett 300 neonáci felvonulása miatt.

Lipcsében 2500 rendőr igyekezett megakadályozni körülbelül ezer neonáci és legalább kétszer ennyi ellentüntető összeakaszkodását. A rendőrség összetűzés miatt már szombaton este előállított körülbelül egy tucat anarchiára hajló szélsőbaloldalit.