Ágnes
-5 °C
2 °C

Bíróság elé állítják a CIA ügynökeit Olaszországban

2007.02.16. 16:02
Elrendelte 26 amerikai, javarészt CIA ügynök bírósági tárgyalását egy olasz bíró. Az amerikaiak a gyanú szerint szerepet játszottak Osama Mustafa Hassan milánói imám 2003-as elrablásában.

26 amerikai állampolgár, többségükben a CIA ügynökei, bírósági tárgyalását rendelte el Osama Mustafa Hassan milánói imám 2003-as elrablása miatt egy milánói bíró, jelentette a BBC. Hassant a gyanú szerint a CIA rabolta el Milánóból, ahonnan Egyiptomba hurcolták, ahol állítása szerint meg is kínozták.

A 26 amerikai mellett öt olasz állampolgár ellen is eljárást kezdeményezett a bíróság.

A hatóságok munkáját nehezíti, hogy a 26 amerikai többsége már elhagyta Olaszországot, így a kormánynak kéne kezdeményeznie kiadatásukat.

A vádlottak között van a CIA egykori milánói irodavezetője, Robert Seldon Lady is. Lady állítása szerint tiltakozott az imám elrablása ellen, de feljebbvalói felülbírálták véleményét. Lady amúgy megtakarításaiból vásárolt olaszországi villáját hátrahagyva visszatért az Egyesült Államokba.

Pedig a védelemnek, állítása szerint, komoly bizonyítékai vannak. A BBC-nek nyilatkozó ügyvédek több ezer oldalnyi vallomásról beszéltek, amiben leszerelt és aktív olasz ügynökök beszélnek együttműködésükről a CIA-val a terroristagyanús személyek külföldre hurcolásában.

Hassant, aki miatt kirobbant az ügy, csak a múlt vasárnap engedték szabadon Kairóban. Állítása szerint négy éves rabsága alatt folyamatosan kínozták. Ügyvédje közlése szerint tanúként kíván fellépni a milánói perben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!