Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nincs győztese a mexikói választásnak

2006.07.03. 11:41
Csak az összes szavazat összeszámlálása után hirdetnek eredményt a mexikói elnökválasztáson. A túl szoros eredményt a két rivális jelölt győzelmi beszédekkel ünnepelte, a populista jelölt hívei közben máris csalást emlegetnek.

Bár már vasárnap estére előzetes végeredményt ígért, végül nem hirdetett győztest a mexikói elnökválasztáson a választási bizottság, jelentette a BBC. A két legnagyobb rivális, a populista mexikóvárosi polgármester, Andres Manuel Lopez Obrador és a konzervatív-piacpárti Felipe Calderon között egy százaléknál is kisebb a különbség, az éjszaka mindkét politikus saját győzelmét ünnepelte.

A választási bizottság előzetesen úgy gondolta, hogy már a szavazatok korai összesítése is tisztán jelezheti a végeredményt, de olyan kicsi a különbség a két jelölt között, hogy a bizottság végül úgy döntött, csak az összes szavazat szerdáig tartó összesítése után nyilatkoznak hivatalosan az eredményekről.

Ez nem zavarta meg a két esélyes politikust az ünneplésben. Elsőként a populista mexikóvárosi polgármester jelentette be győzelmét a máris csalássorozatot sejtő hívei körében, írja a BBC. "Adataink szerint legalább félmillió szavazattal nyertünk" - jelentette be Obrador, szemérmesen elhallgatva, hogy mégis milyen adatokra hivatkozik.

Nem sokkal később Felipe Calderon is győzelmi beszédet tartott, minekutána Mexikóvárosban mindkét tábor ünnepelni kezdett.

Bármelyikük is nyeri a választást, nem fogja élvezni a parlament többségének támogatását. Az elnökválasztással párhuzamosan tartott törvényhozási választásokon ugyanis a harmadik politikai erő, a Mexikót hetven évig uraló Intézményesített Forradalom Pártja nyerte, bár abszolút többséget sem a törvényhozásban, sem a szenátusban nem szerzett.

A parlamenti választásokon Calderon pártja végzett a második, Obradoré a harmadik helyen. A megosztott parlamenten és a kisebbségi kormányzáson kívül még a gazdasági nehézségekkel is meg kell küzdenie az új elnöknek. Obrador populista ígéreteivel a népet sikerrel szólította meg, az üzleti elit inkább a szigorú neoliberális gazdasági elveket valló Calderon sikeréért szorít, tőle várjákj a munkanélküliség mérséklését és a gazdasági fellendülést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!