A hadsereg sem bír a rivalizáló drogbandákkal

2008.03.27. 16:37
Egyelőre a mexikói hadsereg sem tudja megállítani az országban a drogbandák pusztító rivalizálását, ugyanis amikor a katonák biztosítanak egy területet, akkor valahol máshol újra kezdődik az erőszak. Az elmúlt hetekben a rivális csoportok az amerikai határhoz közeli Ciudad Juárezben csaptak össze, ahol 2008 elején eddig csaknem kétszáz emberrel végeztek.

Egyre pusztítóbb a mexikói drogbandák egymással és a hadsereggel vívott háborúja Texas közelében az amerikai határnál, írja a Reuters. A hadsereg próbál véget vetni a vérontásnak, azonban amikor lecsapnak a drogbandák egyik területére, akkor az erőszak megjelenik egy másik helyen, ezúttal Ciudad Juárezben.

A hatóságok ráadásul részben a korrupt rendőrök és a kevés helyszínen maradt katona miatt kezdik elveszíteni az irányítást a város felett. Idén eddig 720-an vesztették életüket a droghoz köthető erőszak következtében az országban, és csak a határváros Ciudad Juárezben kétszáz emberrel végeztek az év első hónapjaiban, ami tízszeres növekedés 2007-hez képest. Sokakat zsúfolt utcákon lőttek agyon, másokat pedig brutálisan megkínoztak. Csak a húsvéti hétvégén 22 ember esett áldozatul a drogbandák rivalizálásának, de a bankrablások, az emberrablások és az autólopások száma is többszörösére nőtt az előző évhez képest.

A rendőrség tájékoztatása szerint elsősorban a legkeresettebb mexikói bűnöző, az egyik legnagyobb drogkereskedői hálózatot vezető Joaquín "El Chapo" Guzman miatt kezdődött az erőszakhullám. Ő ugyanis meg akarja szerezni a befolyásos Juárez kartelltől a Ciudad Juárezbe vezető csempészútvonalak felügyeletét.

Elemzők szerint a helyzet rendezése érdekében a hadsereg hamarosan nagy erőkkel megindulhat a városba, még akkor is, ha ehhez más biztosított területeket fel kell adniuk. "Ez az erőszakhullám olyan, mint a tűz, amely őrizetlenül hagyva mindent elpusztíthat" - mondta Carlos Murillo szociológus. "A kormány nem tudja egykönnyen megoldani a problémákat, de mindenképpen jeleznie kell, hogy ki is a főnök."

Calderon elnök 2006. decemberi hivatalba lépése után csaknem 25 ezer katonát és rendőrt vetett be a drogbandák ellen. A katonák soha nem látott mennyiségű drogot foglaltak le és számos meghatározó bandatagot letartóztattak, de az erőszak ennek ellenére folytatódott. Előrelépést jelenthet, ha Mexikó megkapja a George Bush amerikai elnök által ígért 1,4 milliárd dollárt (kb. 252 milliárd forintot), amelyből többek között fejlesztenék a katonák felszerelését. A tervezetet ugyanakkor egyelőre még nem hagyta jóvá az amerikai kongresszus.  • Tippek
  • Árfolyam