Ágnes
-1 °C
2 °C

A bangkoki nagykövet főnökét is kirúgta a külügyminiszter

2005.01.07. 17:33
Menesztette a külügyminiszter a bangoki magyar nagykövet közvetlen felettesét, László Bélát. A tárca főosztályvezetőjének azt rótták fel, hogy elmulasztotta utasítani beosztottják a szintén leváltott nagykövetet, hogy megszakítva szabadságát utazzon vissza állomáshelyére. Kiss Péter kancelláriaminiszer egy reggeli nyilatkozatában valószínűsített, hogy fognak még fejek hullani az ügyben.

Felmentette tisztségéből a bangkoki magyar nagykövet közvetlen felettesét, László Bélát Somogyi Ferenc külügyminiszter pénteken, a Külügyminisztériumban lezárult vizsgálat nyomán - mondta Hajdu András, a minisztérium közigazgatási államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elmaradt utasítás miatt menesztették

"A főosztályvezetőt felelősség terheli, mert a nagykövetet nem utasította arra, hogy szabadságát megszakítva, azonnal utazzon vissza állomáshelyére" - mondta az államtitkár. A területileg illetékes területi főosztályvezető annak ellenére sem utasította a szökőár sújtotta térségbe való visszautazásra a nagykövetet, hogy konzultáltak egymással - mondta Hajdu András hozzátéve, hogy a főosztályvezető erről nem tájékoztatta felettesét.

Az államtitkár szerint helyesen járt el a kormány

"A külügyminiszter ezt olyan súlyú hibának tekinti, ami indokolttá teszi a főosztályvezető mai nappal történő felmentését e megbízatása alól" - közölte, hozzáfűzve, hogy a döntéssel a miniszterelnök is egyetértett. Hajdu közölte : a külügyminiszter által szerdán indított vizsgálat pénteken lezárult, és eredménye megerősítette, hogy a miniszterelnök és a külügyminiszter helyesen járt el akkor, amikor kezdeményezte Vándor János thaiföldi magyar nagykövet visszarendelését és felmentését.

Hajdu András elmondta: a miniszter kedden adott utasítást a válság tapasztalatainak levonására, és ennek során vált világossá, hogy Vándor János, nem tért vissza állomáshelyére. Arra a felvetésre, hogy a nagykövet többször felajánlotta a visszatérését, Hajdu András azt mondta: erről nincs tudomása. A nagykövet távollétét és a minisztériumi információáramlást firtató újságírói kérdésekre Hajdu András hozzátette: a minisztériumban tartott válságértekezleten a nagykövet távolléte nem vetődött fel, és arról, hogy Vándor János ezen időszak alatt többször is járt a minisztériumban, a főosztályvezető nem tájékoztatta felettesét.

Mint mondta, a katasztrófa idején a nagykövetség úgynevezett konzuli segítséget nyújtott (úti okmányok pótlása, pénzügyi segély), ami nem igényelte a nagykövet jelenlétét. Arra a kérdésre, hogy ha nem volt szükséges a nagykövet jelenléte, miért vonják őt felelősségre, Hajdu András közölte: ilyen helyzetben a nagykövetnek akkor is állomáshelyén kell tartózkodnia, ha nincs szükség a jelenlétére. Takács László, a konzuli válságstáb vezetője elmondta: tudta, hogy Vándor János itthon van, de nem gondolta, hogy tájékoztatnia kellene felettesét.

Hajdu András közölte: a vizsgálat azt is megállapította, hogy Magyarország Kuala Lumpur-i nagykövete ugyancsak itthon tartózkodott szabadságon. Tekintettel azonban arra, hogy Malajziában magyar állampolgárok nem voltak érintettek a természeti csapásban, az ő visszautazása nem vált szükségessé - fűzte hozzá. Magyarország malajziai nagykövete Tóth Tamás, a Külügyminisztérium korábbi szóvivője.

Kiss Péter már reggel tudta?

A kancelláriaminiszter egy pénteki reggeli nyilatkozatában nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a thaiföldi magyar nagykövet főnökeit is felelősségre vonják azért, mert a diplomata a természeti katasztrófa után nem tért azonnal vissza állomáshelyére. Vándor János csak másfél héttel a szökőár után tért vissza munkahelyére. Emiatt a kormányfő már kezdeményezte, hogy a külügyminiszter hívja őt vissza állomáshelyéről és mentse fel.Bővebben > > >

Vizsgálat a külügyben

#alt#
Vándor János
"Könnyen lehet, de ezt nem akarom megelőlegezni, hiszen ez tipikusan olyan, amit szakmai alapon kell megítélni" - válaszolta Kiss Péter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra az újságírói kérdésére, elképzelhetőnek tartja-e, hogy a csütörtökön visszarendelt nagykövet főnökeit is felelősségre vonják. Az Index még a döntés bejelentésem előtt úgy értesült, hogy a vizsgálat László Béla főosztáyvezetőt és Várkonyi László helyettes államtitkár felelősségre vonásával zárulhat.

"Morális kérdés"

Kiss morális kérdésnek nevezte, hogy egy nagykövet szakítsa meg szabadságát és térjen vissza állomáshelyére, ha ilyen nagy katasztrófa történik, és magyarok is vannak a térségben. "Ilyen nagy dráma esetében nem lehet nem a helyszínen lenni annak, akinek ez az állomáshelye, még akkor is, hogy ha formálisan a szabadságát töltötte" - fogalmazott. Bővebben > > >

Kiss szerint a kint lévő munkatársak rendben dolgoztak, viszont "a nagykövet az ország arcát jelenti", az emberek aggódtak, hogy mi van a magyarokkal, tehát "akinek ott van dolga, ott a helye".

Gyurcsány megvédi külügyminiszterét
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megvédi külügyminiszterét a politikai támadásoktól, hiszen Somogyi Ferencet semmiféle felelősség nem terheli a bangkoki magyar nagykövet mulasztásáért - jelentette ki az MTI-nek László Boglár kormányszóvivő pénteken. "Mindenfajta politikai támadástól meg fogja védeni miniszterelnök úr a külügyminiszterét" - szögezte le László Boglár, reagálva arra az ellenzéki felvetésre, amely szerint nem csak a felmentett bangkoki nagykövetnek, Vándor Jánosnak, hanem a tárca vezetőjének is távoznia kellene.