Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Irak ENSZ nagykövete elismerte a vereséget

2003.04.10. 00:59
A világ iraki nagykövetségein is tisztában vannak azzal: Szaddám Huszein rezsimjének befellegzett. Az ország ENSZ nagykövete - a vezetés emberei közül elsőként - elismerte Irak vereségét a háborúban, és most már a boldog békeidőkben reménykedik. Brazíliában iratégetéssel, Londonban iraki ellenzékiekkel való hadakozással töltötték idejüket a nagykövetségek alkalmazottai.
Borongós hangulatban várják Szaddám Huszein rezsimjének végső összeomlását a világ iraki nagykövetségein.

Fotó: EPA/Chip Somodevilla
"A játszmának vége" - jelentette ki például Mohamed Al-Duri, Irak ENSZ nagykövete szerdán; a Reuters tudósítója szerint ez azt jelenti, hogy a diplomata szerint Amerikai győzelmével véget ért a háború. A három hét óta tartó háború óta ez az első hivatalos iraki beismerés a vereségről. "Csendesen zajlik most a munkám - mondta Al-Duri. Remélem, hogy hamarosan véget érnek a harcok és az iraki nép békében és boldogan élhet."

Nem telt ilyen nyugodtan a szerda Irak londoni nagykövetségén. Az épület előtt a Szaddám-rezsim megdöntését ünneplő iraki ellenzékiek betörték a bejárati ajtót, széttépték az elnököt ábrázoló portrékat. A Scotland Yard gyorsan megtisztította a nagykövetséget a tüntetőktől, huszonnégy ember fogdába került. Ali Baraka 23 éves egyetemi hallgató az AP tudósítójának elmondta: "Spontán akció volt. Megmutattuk, hogy támogatjuk a szabadságáért küzdő iraki népet."

Hulladékot és levágott füvet égettünk
Fotó: EPA/Globo News
Brazíliában dokumentumégetéssel töltötték szerdai munkanapjukat a nagykövetség munkatársai, ezzel támasztva alá a klasszikussá váló mondást: A rendszerváltást a hivatalok udvaráról felszálló pernye jelzi. Egy nagykövetségi alkalmazott később hevesen tagadta, hogy dokumentumokat semmisítettek volna meg. "Hulladékot és levágott füvet égettünk" - mondta az egyik alkalmazott. Az AP tudósítója telefonon is próbálta elérni a brasíliai nagykövetséget, ám egy hang csak annyit mondott: "Ma nem dolgozom" - és letette a kagylót.

A jelentés arról nem szól, hogy milyen kulcsfontosságú dokumentumok lehetnek az Iraktól több ezer kilométerre fekvő Brazília iraki nagykövetségén.