Valér
-1 °C
0 °C

Nem tud magyarul a Budapestre készülő szlovák nagykövet

2004.07.18. 14:47
A szloviákiai magyar politikusok megosztottak annak megítélésében, hogy Szlovákia leendő budapesti nagykövete nem tud magyarul. Van aki szerint ez kiábrándító, és akad olyan is, aki ennek ellenére bízik a diplomatában.
A SITA szlovák hírügynökség vasárnap kérdezte meg a Magyar Koalíció Pártjának több politikusát arról, mit szólnak ahhoz, hogy Juraj Migas karrierdiplomatát jelölték a csaknem két éve üresen álló budapesti nagyköveti poszt betöltésére., pedig Migas nem beszél magyarul.

Bauer Edit a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) politikusa szerint a szlovákiai magyar párt kiábrándítónak találja, hogy Migas nem tud magyarul. "Ez nem szerencsés. Még ha valamelyik távoli országról és nem Magyarországról lenne szó, hát nem mondom, de Szlovákia lakosságának tíz százaléka beszél magyarul" - emlékeztetett rá az MKP Európai Parlamentbe készülő képviselője. Bárdos Gyula frakcióvezető így fogalmazott: "Ha én diplomata akarnék lenni, mindenképpen fontosnak tartanám, hogy bírjam a célország nyelvét".

Az MKP azonban így is örül, hogy Szlovákiának két év szünet után megint lesz nagykövete Budapesten. "Sajnálatos azonban, hogy Ivan Gasparovic államfő még az előtt nyilvánosságra hozta a jelölt, Juraj Migas nevét, mielőtt Magyarország kinyilvánította volna, kész a jelölt fogadására" - tette hozza Bárdos, aki a Migas személyét illetően nem kívánt értékelésbe bocsátkozni, márcsak azért sem, mert az MKP négy kormánytagja Migas jelölése mellett szavazott.

Egyikük, Csáky Pál miniszterelnök-helyettes azonban a SITA érdeklődésére is megerősítette: bizalommal van Juraj Migas személye iránt, aki reményei szerint jó nagykövet lesz, és akinek jelölését a két ország közti kapcsolatok kedvező alakulásának jeleként értékeli.

Juraj Migas jelöléséről a múlt héten döntött a pozsonyi kormány, és szlovák államfő is jelezte: nem emel kifogást Migas ellen. Gasparovic a korábbi jelölt, a magyarul anyanyelvi szinten beszélő Frantisek Devínsky egyetemi rektor kiküldésével nem értett egyet, mondván: Budapest Pozsony számára fontosabb hely annál, semhogy oda ne tapasztalt karrierdiplomatát küldjenek.

Juraj Migas több országban, legutóbb Brüsszelben, a szlovák EU-misszió élén képviselte hazáját, jelenleg pedig a szlovák külügyminisztérium bilaterális főosztályát vezeti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!