Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tüntetés az épülő nápolyi szeméthegyen

2008.05.25. 08:36
Ismét több százan tüntettek szombat este Nápoly egyik külvárosában az új hulladéklerakók létesítése ellen.

Akárcsak pénteken, ezúttal is Chiaianóban vonultak utcára a tiltakozók, az "ellenállás, ellenállás" szlogennel. Nápoly északnyugati külvárosa egyike annak a hat helyszínnek, amit a kormány pénteken jelölt ki hulladéklerakó létesítésére. A Silvio Berlusconi vezette új jobboldali kormány egyik első intézkedésként meg akarja tisztítani Nápolyt és Campania tartományt az utcákon bűzlő szeméthegyektől.

A nápolyiak egyre hangosabban és türelmetlenebbül követelik a hatóságoktól a 14 éve húzódó, s az utóbbi hónapokban különösen elmérgesedő szemételhelyezési válság megoldását. A krízis egyik oka, hogy a helyi maffia, a Camorra busás ellenszolgáltatás fejében nagy mennyiségű szemetet, benne mérgező hulladékot szállít Nápolyba az ország északi részéből. Ráadásul a múlt év végén telítettnek minősítettek minden addig használt szeméttelepet.

A kormány rendeletben határozott arról, hogy új lerakókat nyitnak meg Nápoly környékén, s ezeket katonai övezetnek minősítik, hogy így a hadsereg megakadályozhassa működésük lehetetlenné tételét. Nápolyiak egyes csoportjai az elmúlt hónapokban ugyanis rendszeresen meggátolták új lerakóhelyek létesítését, túl közelinek tartva azokat lakóhelyeikhez.

Guido Bertolaso, az üggyel megbízott államtitkár vasárnap megkezdi az egyeztetéseket az érintett települések polgármestereivel. Chiaianóban pénteken zavargássá fajult a tüntetés: a résztvevők üvegekkel dobálták meg a rendőröket. Az összetűzésben tucatnyi ember sérült meg könnyebben, egy fiatalember viszont súlyos állapotban került kórházba, miután öt méter magasságból lezuhant egy falról.