Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Albánia és Grúzia is bekerülhet a NATO-ba?

2006.09.30. 10:00
A NATO négy újabb országgal való bővítését támogató határozattervezetet nyújtott be az amerikai törvényhozás felsőházában öt befolyásos szenátor, többek között Grúzia és Horvátország csatlakozását javasolva.

A tervezetet helyi idő szerint pénteken nyújtották be az előterjesztők, köztük Bill Frist, a szenátus republikánus párti többségi frakciójának vezetője, Joseph Biden, a külügyi bizottság rangidős demokrata szenátora és John McCain republikánus párti szenátor.

Frist a tervezet benyújtása alkalmából hangsúlyozta, hogy a katonai-politikai szervezetet megerősítették az elmúlt tíz évben végrehajtott bővítések, és elősegítették a demokrácia és a szabadság terjesztését. "Ezen oknál fogva mások NATO-csatlakozása előtt is nyitva kell tartanunk az ajtót " - hangoztatta a szenátor.

A határozattervezet Albánia, Horvátország, Macedónia és Grúzia NATO-csatlakozása mellett áll ki. A NATO huszonhat tagállama a múlt héten megállapodott arról, hogy a szövetség "intenzívebb párbeszédet" kezd Grúziával. Az intenzívebb párbeszéd a NATO-csatlakozás felé vezető út első állomása, mindazonáltal nem vezet el automatikusan a belépéshez.

Tbiliszi még nem tart a csatlakozás felé vezető útnak abban a szakaszában, ahova a tervezetben említett három balkáni ország már eljutott. Az Egyesült Államok egy ideje kifejezetten támogatja Horvátország, Macedónia és Albánia NATO-csatlakozását, amely néhány éven belül megvalósulhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!