Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Románia nemzetállam marad

2003.06.24. 17:02
Továbbra is nemzetállamként határozza meg Romániát az ország alkotmánya - döntött a román parlament. A javaslat ellen kizárólag a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetsége foglalt állást, a román pártok, tekintet nélkül politikai beállítottságukra, elutasították azt.
Nacionalista kiskapu

Varga Attila, az RMDSZ képviselője szerint a nemzetállam szó eltörlése nem sértené a román szuverenitást. Megmaradása azonban "potenciális veszélyt" jelent, mivel lehetőséget ad egy "nacionalista, kisebbségelleni" politika számára.

A kormányzó szociáldemokraták szerint minden európai állam alapját a nemzetállam képezi. A nemzetállam fogalma az ellenzéki Demokrata Párt szerint is megfelel az európai követelményeknek.

Menjetek haza!

"Az RMDSZ nemzetellenes eszméket próbál becsempészni az alkotmányba" - jelentette ki a legnagyobb ellenzéki párt, a szélsőséges Nagy-Románia Párt képviselője. A szélsőséges honatya a magyarok távozását követelte Romániából.

A Nagy-Románia Párt kirohanását az RMDSZ képviselői felháborodással fogadták. Helytelenítette a megnyilatkozást a Nemzeti Liberális Párt szónoka és Valer Dorneanu kormánypárti házelnök is.