Gusztáv
-4 °C
1 °C

'Természetes veszteség' az eltűnt 206 kiló plutónium

2003.01.29. 10:54
Nem lát nukleáris fenyegetést és elfogadja a tokiói kormány magyarázatát egy japán üzemből "eltűnt" több mint kétszáz kilogramm plutónium ügye kapcsán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ).
Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója által jegyzett, és Tokióban szerdán közzétett nyilatkozat elfogadja, hogy egyszerűen számítási-nyilvántartási hiányosságok okozták a soha nem létezett, "eltűntként" kezelt 206 kilogrammos plutóniumtöbbletet.

Japán kínosan ügyel

A NAÜ hangsúlyozta azt is, hogy már hosszú ideje felhívta a figyelmet a nukleáris feldolgozó üzemekben észlelt hibákra, s sokkal pontosabb módszereket szándékozik ajánlani, továbbá korszerűbb mérőműszerek alkalmazását írná elő a Japánban és más országokban működő nukleáris hulladékot feldolgozó létesítmények számára.

A nukleáris biztonságra kínosan ügyelő Japánt nagyon kellemetlenül érintette az ügy, s ezért rendkívül alapos, másfél évtizedig tartó vizsgálatot folytattak. Ugyanis a bécsi székhelyű NAÜ - az ENSZ szakosított szerve - még 1987-ben jelezte, hogy a tokai feldolgozó üzem jelentései és a valóban itt tárolt plutónium mennyisége között eltérések vannak, 206 kilogramm sugárzó anyagnak nincs nyoma. A tokai üzemben egyébként 1977 óta összesen 6890 kilogramm plutóniumot nyertek ki az elhasznált nukleáris fűtőelemekből.

Számítási hiba vagy természetes veszteség

A tokiói vizsgálat megállapítása szerint számítási hibákról és "természetes veszteségről" lehetett szó, vagyis ez a hiányzó plutónium sohasem került a raktárakba. Tokió egyértelműen kizárta, hogy a veszélyes anyag valami úton-módon kikerülhetett az üzemből, akár nukleáris szennyezés formájába, szivárgásokkal.

A japánok és a NAÜ riadalma eléggé érthető volt, hiszen egy nukleáris robbanótöltet elkészítéséhez 5-8 kilogramm plutóniumra van szükség, így az elméletileg legalább több mint kéttucatnyi atombomba elkészítéséhez elegendő mennyiség eltűnését nem lehet csak úgy "leírni".