Géza
-12 °C
-4 °C

Nyilvánosak a náci kísérletek jegyzőkönyvei

2003.08.19. 12:11
Augusztus 1-től a Harvard Law School a nyilvánosság elé tárja a náci koncentrációs táborokban végzett kísérletek jegyzőkönyvének teljes szövegét. Cigányok, zsidók és szellemileg visszamaradt gyerekek voltak az áldozatai a tengervíz ihatóvá tételének, az agyvíz leszívásnak és levegővel pótlásának, a homoszexuálissá tévő hormon-kísérleteknek.
"A szomjúság elviselhetetlenné válik. A páciens félig lehunyt szemmel mozdulatlanul fekszik. Állapota súlyos. Lélegzetvétele percenként 25-re csökken. Nyelve teljesen száraz, ajkai cserepesek... Dachaui koncentrációs tábor, 1944. augusztus 12. Rascher-kísérleti állomás."

A jelentést Wilhelm Beigbloek, a német birodalmi légierő, a Luftwaffe orvos-alezredese készítette. A fenti "páciens" egyike annak a 44 zsidónak és cigánynak, akiket az SS kiválasztott a tengervíz ihatóvá tételével kapcsolatos kísérleteihez. A kiválasztottak 16 és 40 év közöttiek.

Erről és sok más szörnyű kísérletről a nürnbergi perek jegyzőkönyvei tanúskodnak. A vallomások egymillió 35 ezer oldalt tesznek ki, 690 láda tartalmazza a lágerek áldozatainak kálváriáját. Augusztus 1-től a Harvard Law School a nyilvánosság elé tárja teljes szövegüket. Interneten már hozzáférhető 6.700 oldal és a következő hónapokban, években sorra kerül a többi is. Ezekből közölt a Corriere della Sera szemelvényeket.

Beigbloek alezredes Bertatittal "dúsított" tengervizet adott a kísérleti alanyoknak. A következmények: kiszáradás, hasmenés, görcsök, hallucináció és halál 12 napon belül. "A döntés, hogy megszakítom-e a kísérletet, vagy folytatom, engem illetett" - vallotta. De a döntés csaknem mindig későn történt. A cigányokat aszociális elemeknek tartották és a doktor úgy gondolta, éppen ezért cigányokat kínozni nem bűn. Beigbloek, aki 1934-ben lépett be a náci pártba, 1939 és 1944 között a bécsi egyetemen is tanított.

Akárcsak Otto Beringer, aki Eichberg kórházában szellemileg visszamaradt gyerekeket "kezelt". "Orvosi vagy áltudományos kísérleteket végeztünk rajtuk - mondta Nürnbergben - Rendszeresen, 60 milliméterig is felmenő vizet szívtunk le az agyukból és levegővel helyettesítettük azt. Ez a kicsiknek rettenetes fejfájást okozott. Félnapokon át hánytak, jajgattak. Azután, hogy a levegőt beinjekcióztuk az agyukba, röntgenen megvizsgáltuk a koponyájukat."

Az egyik legszenvedélyesebben végzett kísérlet egy hormonnal folyt, amellyel gyógyítani, megszüntetni, vagy növelni akarták a homoszexuális hajlamokat, amelyet szervi betegségnek tartottak. Werner Kirchert SS orvos-ezredes vallomása 1947. január 23-án: "Több magas rangú személy javasolta Heinrich Himmler SS birodalmi vezetőnek, hogy hozzák forgalomba a Vaernet hormont külföldi feketepiacon, hogy valutához jussunk. Elhangzott olyan javaslat is, hogy adjunk belőle külföldön működő ügynökeinknek, hogy ezzel jutalmazzák inform átoraikat. Amennyire tudom, ezeket a javaslatokat Himmler elvetette."

Kísérletek folytak a magasságnak az emberre gyakorolt káros hatásairól is. Kurt Rascher doktor vallomásából: "A kísérleteket Dachauban és Münchenben végezték. Himmler egyszer megmutatott nekem egy esetet. A fogoly egy repülőgép kabinjába volt bezárva. A kabinban fokozatosan csökkentették a légnyomást és a fogolynak időnként feltettek egy-egy kérdést. Nehezen tudott csak válaszolni, bódult volt. A kísérletet hosszan lehetett folytatni, egészen az előre tudható végig."

Rascher mélyhűtési kísérleteket is végzett prostituáltakon. "Csak a nyakukat fagyasztottuk el" - mondta vallomásában, de ezt a kihallgató tiszt lehetetlennek tartotta.

A Harvard Law School nyilvánosságra hozta az 1007. számú, szigorúan titkos dokumentumot is, amely az eutanáziáról szóló programot szabályozza. Az 1943. április 27-én kiadott SS-parancs kimondta, hogy a jövőben csak elmebeteg rabokat lehet e kísérletekhez felhasználni.