Géza
-11 °C
-4 °C

Hol vannak a deportálólisták?

2003.06.28. 12:27
Serge Klarsfeld francia holokausztkutató Medgyessy Péterhez fordult, hogy keressék meg azokat a deportálólistákat, amelyeket 1944-ben az akkori belügyminiszter, Jaross Andor utasítására készítettek a zsidó származású lakosságról.
A politikai akaratot kéri számon a magyar kormányon Serge Klarsfeld, a neves francia holokausztkutató és több náci háborús bűnöst az igazságszolgáltatás elé állító párizsi ügyvéd. A 67 éves ügyvéd, aki lassan negyvenéves szívós kutatómunka révén olyan háborús bűnösöket vitt bíróság elé, mint Klaus Barbie, Alois Brunner vagy Maurice Papon, a nácikkal kollaboráló Vichy-kormány magas rangú hivatalnoka, a Népszabadságnak nyilatkozva érthetetlennek nevezte, hogy a magyar hatóságok miért nem találták még meg azokat a deportálólistákat, amelyeket 1944-ben az akkori belügyminiszter, Jaross Andor utasítására készítettek a zsidó származású lakosságról.

Szándékosan?

Klarsfeld szerint megfelelő politikai akarattal föl lehetne kutatni az annak idején több példányban készült listákat. A zsidó hitközségek által összeállított, majd a csendőrség által továbbított listák létezését a Kádár-rendszer több magas rangú állambiztonsági tisztje, illetve utóbb Horváth Balázs, az Antall-kormány belügyminisztere is megerősítette.

A párizsi történész június 2-án levelet írt a deportálólisták ügyében Medgyessy Péter miniszterelnöknek, amelyben az ügy mielőbbi rendezését kérte. Jövőre Európában, az Egyesült Államokban, Izraelben és a világ sok más országában megemlékeznek majd a sok százezer magyarországi zsidó deportálásának hatvanadik évfordulójáról. A tragikus eseményről nem lehet méltó módon megemlékezni, ha a deportálólisták szándékosan rejtve maradnak, miután a magyar hatóságok elutasítják az egykori áldozatok nevének nyilvánosságra hozatalát - írta Klarsfeld a levélben, amelynek másolatát rendelkezésünkre bocsátotta.

Keresik

A Belügyminisztérium illetékesei a Népszabadság kérdésére elmondták: továbbra is keresik a listákat. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok, a Nemzetbiztonsági Hivatal, valamint az Információs Hivatal levélben jelezte a BM-nek, hogy a tulajdonukban lévő iratok, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁSZTL) átadott dossziék között nem szerepelnek a Jaross-féle listák. Szakemberek szerint ennek ellenére a keresett dokumentumok valószínűleg a Történeti Hivatal (TH) jogutódjánál, az ÁSZTL-nél keresendők. A 90-es évek közepétől idén március végéig működő TH a birtokában lévő 120 ezer dossziénak mindössze a két százalékát tudta feldolgozni. Így a történészek szerint a keresett dokumentumok a még feldolgozatlan dossziék között vannak.