Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Al Gore megosztva kapta a Nobel-békedíjat

2007.10.12. 11:02

Al Gore volt demokrata párti alelnök és az Éghajlat-változási Kormányközi Testület megosztva kapta a Nobel-békedíjat.

Al Gore nagy esélyese volt az idei díjnak.

A Bill Clinton elnöksége idején még az internetguru szerepében tetszelgő, a 2000-es amerikai elnökválasztást drámai körülmények között elbukó Gore-t nem politikusi kvalitásai, hanem a globális felmelegedés témakörében elkövetett filmje és tettei tették a világsajtó szerint a díj első számú várományosává. Al Gore filmje a Kellemetlen igazság, ami részben Gore fáradhatatlan környezetvédelmi kampányát mutatja be, részben pedig figyelmeztet a közelgő apokalipszisre. A Kellemetlen igazság valóban kellemetlen. Leginkább azért, mert sok tudós szerint igazából kellemetlen féligazságokat fogalmaz meg. Tovább rontotta Gore hírét, hogy hatalmas otthona egy átlagos amerikai család egyéves áramfogyasztásával megegyező havi villanyszámlát produkál, miközben a film végén arra figyelmeztet mindenkit, hogy kapcsoljuk le a villanyt.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change) 1988-ban megalakult szervezet. Célja, hogy megvizsgálja és összefoglalja az emberi tevékenység által kiváltott klímaváltozással kapcsolatos kutatási eredményeket. Saját kutatást nem végez, hanem referált tudományos publikációkat dolgoz fel, és ezek tartalmát jelentéseiben foglalja össze.

Az elmúlt tíz év győztesei

1997 - A Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) és Jody Williams, az ICBL koordinátora, a taposóaknák betiltását célzó nemzetközi erőfeszítéseikért.
1998 - John Hume és David Trimble, északír politikusok az 1998. április 10-én Belfastban aláírt északír békemegállapodás létrejöttében játszott szerepükért.
1999 - Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet a Föld több kontinensén folytatott humanitárius tevékenységért.
2000 - Kim De Dzsung dél-koreai elnök a demokrácia és az emberi jogok melletti elkötelezettségét, kiváltképpen pedig az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett állhatatos erőfeszítéseiért.
2001 - Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekért.
2002 - Jimmy Carter, a világbéke érdekében kifejtett évtizedes, fáradhatatlan munkájáért.
2003 - Shirin Ebadi iráni emberjogi harcos, az ország első bírónője "a demokráciáért és az emberi jogokért" kifejtett tevékenysége miatt.
2004 - Wangari Maathai kenyai környezetvédő "a fenntartható fejlődés, a demokrácia és a béke érdekében tett erőfeszítéseiért".
2005 - Mohamed el-Baradei az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (IAEA) igazgatója "az atomenergia háborús felhasználásának megakadályozásáért és békés, a lehető legbiztonságosabb használatáért tett erőfeszítéseiért".
2006 - Muhammad Yunus és a Grameen Bank az "alulról építkező szociális és gazdasági fejlődésért" végzett munkájukért ".