Gusztáv
-4 °C
1 °C

NDK-s állampárti pénzek magyar számlákon?

2001.12.10. 14:12
Egy vizsgálat szerint az egykori keletnémet állampárt, az NSZEP vagyonának egy része - egy Stasi-ügynök jóvoltából - külföldi, köztük magyarországi bankszámlákon parkol. A gyanú szerint a pénzeket a PDS-nek akarják átjátszani. A német nyomozással való szembeszegülés azzal fenyegetett, hogy megnehezíti Magyarország EU-csatlakozását.
Egy vizsgálat szerint az egykori keletnémet állampárt, az NSZEP vagyonának egy része - egy Stasi-ügynök jóvoltából - külföldi, köztük magyarországi bankszámlákon parkol. A gyanú szerint a pénzeket a PDS-nek akarják átjátszani.

A németországi pártvagyonokat vizsgáló független bizottság (UKPV) azt gyanítja, hogy az egykori keletnémet állampárt, az NSZEP vagyonának egy része külföldi, köztük magyarországi bankszámlákon parkol - írta hétfőn a Berliner Zeitung. Az UKPV-t vezető Christian von Hammerstein állítása szerint a testület "új, komolyan veendő utalásokat kapott ismeretlen NSZEP-vagyonrészek" hollétére vonatkozóan. Mint hozzátette, azt gyanítja, hogy a külföldi bankszámlák mögött az NSZEP vagyonkezelői húzódnak meg, akik ma az utódpárt PDS-hez húznak, és az NSZEP vagyonát esetleg a PDS kezére játszhatnák át.

Itt székelt a Stasi-ügynök

Az UKPV vizsgálatai a Berliner Zeitung szerint Magyarországra összpontosulnak: itt volt a székhelye Günter Forgber keletnémet üzletember és Stasi-ügynök egyik cégének. Forgbernek 1994-ben nyoma veszett. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a keletnémet fordulat idején 100 és 200 millió márka közötti összeg érkezett az NDK-ból Forgbernek egy magyar állami banknál vezetett számlájára. Az UKPV feltevése szerint később a pénz tovább áramlott Svájcba és Liechtensteinbe.

Feketelistára került Magyarország

Az állítólagos Forgber-számlák utáni nyomozás a múltban meglehetősen nehéznek bizonyult - írja a Berliner Zeitung. - A budapesti hatóságok ugyanis nem voltak hajlandók együttműködni a német nyomozókkal, illetve betekintést engedni nekik a 90-es évek elején lezajlott banki tranzakciók papírjaiba. Budapest csak azután hátrált meg, hogy idén Magyarország is fölkerült arra a nemzetközi feketelistára, amely a pénzmosást elősegítő országok nevét tartalmazta.

Ez az "indexre kerülés", no meg a Forgber-nyomozással való szembeszegülés azzal fenyegetett, hogy megnehezíti az ország EU-csatlakozását - írta a berlini újság.