Sára, Márió
2 °C
6 °C

Román jóváhagyás nélkül nem alkalmazható a státustörvény

2001.05.14. 15:19
Adrian Nastase román miniszterelnök szerint a román hatóságokkal való konzultálás és megfelelő kétoldalú megállapodás nélkül Románia területén nem alkalmazhatják a határon túli magyarok státusára vonatkozó törvényt. A magyar külügyminisztérium szóvivője szerint a román fél szakértőit Budapestre várják a törvényről szóló tárgyalások második szakaszaként. Az RMDSZ pedig úgy véli: a román sajtó eltúlozza a törvény fontosságát.

A román hatóságokkal való konzultálás és megfelelő kétoldalú megállapodás nélkül Románia területén nem alkalmazhatják a határon túli magyarok státusára vonatkozó törvényt, amelynek tervezetét már a magyar parlament elé terjesztették - jelentette ki szombaton a pozsonyi NATO-tanácskozásról hazatérő Adrian Nastase román miniszterelnök.

Bizonyos koordinátákat rögzíteni kell

A Cotidianul hétfői címoldala: A magyar státus alkalmazását a román fél megakadályozza
A román miniszterelnök szerint Orbán Viktor kormányfő nem alkalmazhat Budapesten elfogadott törvényeket Románia területén anélkül, hogy nem rögzítenek "bizonyos koordinátákat". "Valószínű, hogy megközelítésbeli különbségek lesznek közöttünk, de anélkül, hogy velünk konzultálnának egyetlen idegen törvényt sem fognak alkalmazni Románia területén" - mondta Năstase. Nastase szerint "a működő állami intézmények révén" fogják megakadályozni a törvény alkalmazását Románia területén.

"Lehet az mexikói, ausztráliai vagy akármilyen más törvény, mindaddig nem lehet bevezetni Romániában, amíg mi el nem rendeljük, hogy azt akár bizonyos nemzetközi normák, akár az alkotmány alapján vagy saját belső rendszabályaink, illetve kétoldalú megállapodások hatásaként alkalmazni lehet. S ezt Orbán Viktor tudja, mint ahogy az RMDSZ, továbbá a magyarországi pártok is" - mondta Năstase.

A magyar fél szerint folynak a tárgyalások

Horváth Gábor külügyi szóvivő szerint érdemi és hasznos keretet biztosítanak a magyar-román kapcsolatokban a kétoldalú tárgyalások, amelyeket a román külügyminiszter, Mircea Geoana budapesti látogatása után Bukarestben már elkezdtek, és jelenleg a román szakértőket várják Budapestre. A szóvivő elmondása szerint a két ország közötti jószomszédi kapcsolat nem igényli a sajtón keresztüli üzengetést.

Markó: a román sajtó eltúlozza a törvény fontosságát

Markó Béla, RMDSZ-elnök román sajtónak adott nyilatkozata szerint ennek a törvénynek a jelentőségét eltúlozta a román sajtó. A tényleges kétoldalú konzultálás helyett a két fél csupán nyilatkozgat. Az RMDSZ elnöke szerint a törvény alkalmazása körül semmi gond nincs, hiszen az Magyarország területén igénybe vehető kedvezményekről szól, és nem Románia területére terjed ki. Markó a státustörvény biztosította kedvezményeket a Moldova Köztársaságbeli románoknak biztosított, romániai előnyökhöz hasonlította. Az RMDSZ-elnök szerint a törvény tervezett júniusi elfogadásáig bőven van idő a kétoldali konzultációra, noha Markó szerint a törvény előírásai ezt nem követelik meg.

Magyar törvény Magyarországon érvényes

Magyar törvény valóban nem szólhat Magyarország területén kívülre - nyilatkozta az Indexnek dr. Kardos Gábor nemzetközi jogász, az ELTE docense. A státustörvényt azonban nem más ország területén fogják alkalmazni, az Magyarországon igénybe vehető kedvezményekről szól. A jogász szerint, ahol a román fél akadályozni tudja a törvény alkalmazását, az a tervezett határon túli irodák felállítása, mely a kedvezményezettek, a törvény alanyainak körét határozná meg. Ha ezek az irodák nem alakulnak meg, a törvény előírásait Magyarországra utazással lehet kiküszöbölni, vagy a romániai magyar konzulátusokon való jelentkezéssel.

Kardos Gábor szerint a nemzetközi jogban a nemzeti alapú diszkrimináció jelenthet gondot a magyar államnak. A magyar állam ugyanis elfogadta az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egységokmányát, illetve az Európai Szociális Chartát, melyek tiltják a nemzeti alapú diszkriminációt. A testületeknek időszakos jelentést kell egy országnak benyújtania, ezeknek nincs hatalmuk jogilag kötelező döntést hozni, csupán elmarasztalhatnak egy-egy országot - mondta dr. Kardos Gábor jogász.

Román lapokban megjelent cikkek címei
Adevarul:
Mindaddig, amíg a budapesti kormány nem tárgyal a bukaresti kabinettel,
Nastase miniszterelnök megtagadja a magyar státustörvény alkalmazását Románia területén

Monitorul:
Nastase rendreutasítja Orbánt

Cotidianul:
Kormányszintű tárgyalások hiányában
a magyar státus alkalmazását a román fél megakadályozza