Szilárda
-4 °C
3 °C

Szétlopták a védelmi minisztérium számítógépeit

2008.04.20. 15:40
Egy csomó bizalmas és titkos információt rejthet az a többszáz informatikai eszköz, amit 2005 és 2007 között fújtak meg német minisztériumokból és állami hivatalokból. pedig Például az egyik lenyúlt adathordozó számos védelmi intézkedés részleteit tartalmazta. A német kormány adatvédelmi biztosa alapos nyomozást követel.

A német belügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy 2005 és 2007 között több száz számítógép, illetve laptop tűnt el minisztériumokból és állami hivatalokból. Utalt arra is, hogy ezeknek adathordozói számos rendkívül bizalmas értesülést tartalmaztak.

Az ellenzéki Szabaddemokrata Párt helyettes frakcióvezetője szerint főként a védelmi tárca iránt érdeklődtek a tolvajok, mert az eltulajdonított 189 asztali számítógép és 326 laptop nagy része ebből a minisztériumból hiányzik. Ugyancsak lába kelt 271 mobiltelefonnak is, amelyeken a különböző berlini minisztériumok titkos telefonszámait, valamint a vezető politikusok elérhetőségét tárolták. A védelmi minisztériumban indított vizsgálat során kiderült, hogy olyan laptopnak is nyoma veszett, amelyen 1200 civil szolgálatra behívott katonaköteles fiatalember adatait rögzítették.

Egy ugyancsak eltulajdonított asztali számítógép adathordozó lemeze pedig számos rendkívül bizalmas védelmi intézkedés részleteit tartalmazta. A nagyszabású lopás hírére a kormány adatvédelmi biztosa kiterjedt nyomozás megindítását sürgette és szorgalmazta azt azt is, hogy a jövőben kötelezzék az állami hivatalokat azonnal jelentéstételre, ha eltűnik számítógépük vagy laptopjuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!