Emőke
-4 °C
9 °C

A tárcákat már leosztották Németországban

2005.10.13. 10:16
Az SPD elnöke lehet a nagykoalíciós német kormány alkancellárja. A szociáldemokraták már tudják, kiket jelölnek a nekik járó nyolc minisztérium élére.

Alkancellári posztot vállalhat a nagykoalíciós német kormányban Franz Müntefering, a választásokon elbukó SPD elnöke. Müntefering a munka- és a szociális ügyek minisztériumának vezetését vállalná, s ebben a minőségben lenne alkancellár.

A még hivatalban lévő kormányban Joschka Fischer külügyminiszter az alkancellár, a külügyminiszteri posztot tőle a kancellári hivatalt eddig vezető Frank Walter Steinmeier (SPD) venné át.

A pénzügyminiszteri poszt várományosaként Peer Steinbrück volt észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnököt emlegetik, a közlekedési-, építés- és lakásügyi tárca új vezetőjeként Wolfgang Tiefensee lipcsei főpolgármestert, környezetvédelmi miniszterként Sigmar Gabriel volt alsó-szászországi miniszterelnököt.

Helyén maradna az új kormányban Ulla Schmidt egészségügyi, Brigitte Zypries igazságügyi és Heidemarie Wieczorek-Zeul gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter.

Müntefering csütörtök délután ismerteti, hogy a szociáldemokraták kikkel akarják betölteni a tervbe vett nagykoalíciós kormány nekik szánt nyolc miniszteri posztját. A kormány a kancellárral együtt 16 főből állna.

A hivatalos nagykoalíciós tárgyalások hétfőn kezdődnek, s valószínűleg november közepéig tartanak. Gerhard Schröder kancellár a héten többször is jelezte, hogy hét év után nem kíván posztot vállalni a szövetségi kormányban, de a nagykoalíciós tárgyalásokon részt vesz.