Klaudia
-4 °C
2 °C

Biztonsági szigorítás Németországban a merényletkísérletek után

2006.08.20. 12:58
Schäuble belügyminiszter rendkívül súlyosnak nevezte a Németországban kialakult helyzetet, és a terrorizmus megfékezése érdekében elkerülhetetlennek mondta a biztonsági óvintézkedések fokozását. A terrorizmus még soha nem volt olyan közel Németországhoz, mint most - mondta a berlini belügyminiszter.

A biztonsági intézkedések további szigorítását rendelte el a német hatóságok által leleplezett vasúti terrorista merényletkísérletek után Wolfgang Schäuble német belügyminiszter, s ennek nyomán a nagyobb pályaudvarokon vasárnapra szinte mindenütt videokamerás felügyeletet vezettek be.

Még soha nem volt ilyen közel a terrorizmus

A ZDF állami televíziónak adott előző esti nyilatkozatában a miniszter rendkívül súlyosnak nevezte a Németországban kialakult helyzetet és a terrorizmus megfékezése érdekében elkerülhetetlennek mondta a biztonsági óvintézkedések fokozását, továbbá a külföldi terrorelhárító szervekkel való együttműködés javítását. A Dortmundban és Koblenzben leleplezett vasúti merényletkísérletek, valamint a szombati bombariadók és az egyik feltételezett merénylő őrizetbe vétele kapcsán Schäuble kijelentette: a terrorizmus még soha nem volt olyan közel Németországhoz, mint most.

A német hatóságok három héttel ezelőtt derítették fel a dortmundi és a koblenzi merényletkísérleteket, azokról azonban részletesen csak pénteken számoltak be. Eszerint regionális vonatokon robbanószert tartalmazó, gazdátlan bőröndökre bukkantak, amit a merénylők távirányítással akartak felrobbantani. A merényletek a hatóságok szerint minden bizonnyal számos halálos áldozatot követeltek volna, a robbanószerkezetek azonban műszaki hiba miatt szerencsére nem léptek működésbe.

Felvétel készült a merénylőkről

A két feltételezett merénylőről ugyanakkor videokamerás felvétel készült, s ennek nyomán a német rendőrség egyiküket - egy 21 éves libanoni állampolgárt - szombat reggel a kieli pályaudvaron őrizetbe vette. A karlsruhei főügyész az őrizetbe vétel kapcsán közölte: a férfi lakásában tartott házkutatás során vett DNS-nyomok megegyeztek azzal az ujjlenyomattal, amelyet a robbanószerkezetet tartalmazó bőröndön találtak. Az illető 2004 óta tartózkodott Németországban, Kielben élt és tanult, s amikor rendőrkézre jutott, arra készült, hogy elhagyja az országot.

A főügyész szerint kihallgatását vasárnap délután kezdik meg az illetékes hatóságok, miközben folytatják a nyomozást a másik feltételezett terrorista és esetleges további cinkosaik után. A német biztonsági szervek bizonyosra veszik, hogy a két merénylő nem magányos tettesként cselekedett, hanem állandó kapcsolatban állt egy belföldi terrorista csoporttal.

Merkel szerint siker az egyik merénylő letartóztatása

Erre egyébként televíziós nyilatkozatában Schäuble belügyminiszter is utalt, hangoztatva, hogy a német hatóságoknak mindent meg kell tenniük a terrorista hálózat felderítése érdekében. Az említett biztonsági intézkedések sorában a miniszter nemcsak a videokamerás ellenőrzések kiterjesztését jelentette be, hanem közölte azt is, hogy felgyorsítják a terrorellenes szövetségi adatbank létrehozását. A különböző biztonsági szervek közötti adatbank felállítására Schäuble szerint szeptemberben mindenképp sor kerül.

Elismerően szólt a német hatóságok munkájáról a szombati őrizetbe vétel kapcsán Angela Merkel kancellár. Merkel szerint az egyik feltételeztt merénylő kézre kerítése mindenképp siker a terrorizmus elleni küzdelemben.

Közben szakértők körében folynak a találgatások arról, hogy mi állhat a németországi merényletkísérletek hátterében. A legtöbb vélemény szerint azok mindenképp összefüggésbe hozhatók a libanoni fejleményekkel, s ennek kapcsán a békefenntartásban tervezett német szerepvállalással. Az idézett szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az országban a libanoni síita gerillaszervezet, a Hezbollah mintegy kilencszáz tagja, illetve szoros támogatója tartózkodik, igaz, állandó megfigyelés alatt tartják őket.