Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európai ügy lett a szlovák-magyar vitából

2006.09.04. 20:16
Hat napirend előtti képviselői felszólalás foglalkozott a szlovákiai helyzettel az Európai Parlament hétfőn kezdődött strasbourgi ülésén, elítélve a magyar- és romaellenes támadásokat. Tom Lantos, az amerikai törvényhozás magyar származású tagja közvetíteni próbál Pozsony és Budapest között. A Le Monde is foglalkozik a megromlott magyar-szlovák viszonnyal.

Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ), Schmitt Pál (Fidesz-MPSZ) és Tabajdi Csaba (MSZP) magyar képviselők mellett a szlovákiai magyar Duka-Zólyomi Árpád (Magyar Koalíció Pártja), valamint a belga Marc Tarabella és a szlovák szocialista Monika Benová is e témában emelt szót.

Járóka Lívia kijelentette: Ján Slota, a romákkal szembeni zéró tolerancia elvének meghirdetője évek óta büntetlenül hangoztatja magyar- és cigányellenes jelszavait, ami egyre erősödő tendenciát mutatott a tavaszi szlovák kampányidőszak alatt.

Schmitt és Tabajdi is felszólalt


Tabajdi szerint megkésett a reakció
Schmitt Pál szerint "a felháborító kisebbségellenes megnyilvánulások teljes mértékben szemben állnak az Európai Unió értékrendjével és elveivel, amelyek biztosítását belépésekor Szlovákia is szavatolta".

A magyar szocialista delegációt vezető Tabajdi Csaba egyebek közt azt hangoztatta, hogy "az Európai Parlament több frakciója, a szocialista és a néppárti frakciók is kifejezték aggodalmukat, amikor Szlovákiában olyan koalíció alakult a nyáron, amelynek egyik pártvezetője évek óta gyűlöletbeszéddel uszít a kisebbségek ellen".

Sajnos, félelmeik igaznak bizonyultak. A nacionalista pártvezér gyűlöletbeszéde kiengedte a szellemet a palackból. Felbátorodtak a szélsőséges nacionalisták, akik már több alkalommal fizikailag bántalmazták a magyar kisebbség tagjait. Sajnos, Robert Fico kormányfő elhatárolódása késett, és akkor sem volt egyértelmű - mondta Tabajdi.

A szlovákiai magyar képviselő szerint késve reagált Fico

A szlovákiai magyar párt, az MKP EP-képviselője, Duka-Zólyomi Árpád szerint Szlovákiában "az új kormánnyal feszült, az unió értékrendjét sértő helyzet alakult ki". Fico szerinte "csak késve, nem megfelelően határolódott el az idegengyűlölettől és a magyarellenes támadásoktól", és "a mód, ahogy tette megdöbbentő. Támad, politikailag ítélkezik, bűnbakot keres: és ezt a szlovákiai magyar választók legitim képviselőjében, a Magyar Koalíció Pártjában találja meg."

Benová: a szlovák kormány támogatja a kisebbségek jogait

A szlovák Monika Benová (Smer) jelezte, hogy maga is szeretné elítélni a szlovákiai etnikai kisebbségeket a közelmúltban ért támadásokat és bocsánatot kérni miattuk. Leszögezte azonban azt is, hogy "a szlovák kormány kivizsgálta a támadásokat, amelyek az országban történtek", és a belügyminiszter az illetékes parlamenti bizottsággal is ismertette a vizsgálat állását.

A szlovák kormány egyértelműen elmondta politikai nyilatkozatában, hogy támogatni fogja a polgári jogokat, illetve a nemzeti kisebbségek jogait - hangoztatta a vezető kormánypártot képviselő Benová.

A belga szocialista Marc Tarabella emlékeztetett arra, hogy Fico nem volt hajlandó felülvizsgálni a koalíciót, pedig azt "az EP-ben sem fogadták nagy elismeréssel". Ján Slota pártja idegengyűlölő és nacionalista szövegeket mond, a koalíció pedig nyitva hagyja az ajtót az ilyen túlkapások előtt. A belga képviselő szerint az erőszakcselekmények a háborúk utáni "európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek".

Tom Lantos közvetíteni próbál


Tom Lantos közvetíteni próbál
Bill Clinton és Al Gore az Egyesült Államokban személyesen álltak az afro-amerikaiak templomainak gyújtogatói elleni mozgalom élére, és Szlovákiában is a kormány feladata, hogy a magyarellenes gyűlöletkeltés elleni küzdelem élére álljon - jelentette ki hétfőn Pozsonyban Tom Lantos.

Az Egyesült Államok képviselőházának magyar származású tagja hétfőn Pozsonyban Ján Kubis külügyminiszterrel tárgyalt a magyarellenes incidensek és az idegengyűlölet megfékezéséről.

Az amerikai demokrata párti politikus szerint a nyitrai magyar diáklány elleni brutális támadásra nincs semmilyen mentség: az elkövetőket meg kell találni és el kell ítélni, miképpen a nacionalizmus és az idegengyűlölet minden megnyilvánulása ellen is következetezetesen fel kell lépni.

Az iszlám világból áradó gonosz

Oly korban élünk, amikor különösképpen nem engedhetjük meg magunknak a kis népek civakodását, hiszen a világot az iszlám világból áradó gonosz veszélyezteti - mondta.

Lantos hétfőn este Budapesten találkozik Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel. Vasárnap már találkozott a kedden Pozsonyban tárgyaló magyar külügyminiszterrel, Göncz Kingával, aki részt vesz a visegrádi országok külügyminisztereinek találkozóján, majd szlovák partnerével, Ján Kubissal tárgyal.

Az MTI meg nem erősített értesülése szerint a magyar és a szlovák külügyminiszter a keddi megbeszélés után bejelenti, hogy megállapodtak a szélsőséges jelenségeket elítélő nyilatkozat szövegében.

A Le Monde a szlovák-magyar viszony megromlásáról írt

A szlovák szélsőjobb a magyar kisebbséget provokálja címmel írt tudósítást a szlovákiai viszonyokról, illetve a budapesti-pozsonyi kapcsolat megromlásáról a párizsi Le Monde hétfői száma.

A baloldali-liberális lapot Prágából tudósító Martin Plichta írása megállapítja: alig két hónappal a populista baloldal és a szélsőjobboldal között létrejött szlovák kormánykoalíció hatalomra lépése után Pozsony és Budapest között megromlott a viszony, és a hangnem a felek között a kilencvenes évek közepét idézi.

A Le Monde hangsúlyozza: megalakulásakor Fico kormánya elkötelezte magát a kisebbségek jogainak garantálása mellett az SNS és a Vladimír Meciar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) kormányzati szerepvállalása ellenére.

"E két, jelenleg kisebbségi párt 1994 és 1998 közötti kormányzása az Európai Unió megvetésének szolgáltatta ki Szlovákiát, amelyet a bővítési tárgyalásokból való kizárás fenyegetett vezetőik nacionalizmusa miatt.