Gusztáv
3 °C
6 °C

Európai ügy lett a szlovák-magyar vitából

2006.09.04. 20:16
Hat napirend előtti képviselői felszólalás foglalkozott a szlovákiai helyzettel az Európai Parlament hétfőn kezdődött strasbourgi ülésén, elítélve a magyar- és romaellenes támadásokat. Tom Lantos, az amerikai törvényhozás magyar származású tagja közvetíteni próbál Pozsony és Budapest között. A Le Monde is foglalkozik a megromlott magyar-szlovák viszonnyal.

Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ), Schmitt Pál (Fidesz-MPSZ) és Tabajdi Csaba (MSZP) magyar képviselők mellett a szlovákiai magyar Duka-Zólyomi Árpád (Magyar Koalíció Pártja), valamint a belga Marc Tarabella és a szlovák szocialista Monika Benová is e témában emelt szót.

Járóka Lívia kijelentette: Ján Slota, a romákkal szembeni zéró tolerancia elvének meghirdetője évek óta büntetlenül hangoztatja magyar- és cigányellenes jelszavait, ami egyre erősödő tendenciát mutatott a tavaszi szlovák kampányidőszak alatt.

Schmitt és Tabajdi is felszólalt


Tabajdi szerint megkésett a reakció
Schmitt Pál szerint "a felháborító kisebbségellenes megnyilvánulások teljes mértékben szemben állnak az Európai Unió értékrendjével és elveivel, amelyek biztosítását belépésekor Szlovákia is szavatolta".

A magyar szocialista delegációt vezető Tabajdi Csaba egyebek közt azt hangoztatta, hogy "az Európai Parlament több frakciója, a szocialista és a néppárti frakciók is kifejezték aggodalmukat, amikor Szlovákiában olyan koalíció alakult a nyáron, amelynek egyik pártvezetője évek óta gyűlöletbeszéddel uszít a kisebbségek ellen".

Sajnos, félelmeik igaznak bizonyultak. A nacionalista pártvezér gyűlöletbeszéde kiengedte a szellemet a palackból. Felbátorodtak a szélsőséges nacionalisták, akik már több alkalommal fizikailag bántalmazták a magyar kisebbség tagjait. Sajnos, Robert Fico kormányfő elhatárolódása késett, és akkor sem volt egyértelmű - mondta Tabajdi.

A szlovákiai magyar képviselő szerint késve reagált Fico

A szlovákiai magyar párt, az MKP EP-képviselője, Duka-Zólyomi Árpád szerint Szlovákiában "az új kormánnyal feszült, az unió értékrendjét sértő helyzet alakult ki". Fico szerinte "csak késve, nem megfelelően határolódott el az idegengyűlölettől és a magyarellenes támadásoktól", és "a mód, ahogy tette megdöbbentő. Támad, politikailag ítélkezik, bűnbakot keres: és ezt a szlovákiai magyar választók legitim képviselőjében, a Magyar Koalíció Pártjában találja meg."

Benová: a szlovák kormány támogatja a kisebbségek jogait

A szlovák Monika Benová (Smer) jelezte, hogy maga is szeretné elítélni a szlovákiai etnikai kisebbségeket a közelmúltban ért támadásokat és bocsánatot kérni miattuk. Leszögezte azonban azt is, hogy "a szlovák kormány kivizsgálta a támadásokat, amelyek az országban történtek", és a belügyminiszter az illetékes parlamenti bizottsággal is ismertette a vizsgálat állását.

A szlovák kormány egyértelműen elmondta politikai nyilatkozatában, hogy támogatni fogja a polgári jogokat, illetve a nemzeti kisebbségek jogait - hangoztatta a vezető kormánypártot képviselő Benová.

A belga szocialista Marc Tarabella emlékeztetett arra, hogy Fico nem volt hajlandó felülvizsgálni a koalíciót, pedig azt "az EP-ben sem fogadták nagy elismeréssel". Ján Slota pártja idegengyűlölő és nacionalista szövegeket mond, a koalíció pedig nyitva hagyja az ajtót az ilyen túlkapások előtt. A belga képviselő szerint az erőszakcselekmények a háborúk utáni "európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek".

Tom Lantos közvetíteni próbál


Tom Lantos közvetíteni próbál
Bill Clinton és Al Gore az Egyesült Államokban személyesen álltak az afro-amerikaiak templomainak gyújtogatói elleni mozgalom élére, és Szlovákiában is a kormány feladata, hogy a magyarellenes gyűlöletkeltés elleni küzdelem élére álljon - jelentette ki hétfőn Pozsonyban Tom Lantos.

Az Egyesült Államok képviselőházának magyar származású tagja hétfőn Pozsonyban Ján Kubis külügyminiszterrel tárgyalt a magyarellenes incidensek és az idegengyűlölet megfékezéséről.

Az amerikai demokrata párti politikus szerint a nyitrai magyar diáklány elleni brutális támadásra nincs semmilyen mentség: az elkövetőket meg kell találni és el kell ítélni, miképpen a nacionalizmus és az idegengyűlölet minden megnyilvánulása ellen is következetezetesen fel kell lépni.

Az iszlám világból áradó gonosz

Oly korban élünk, amikor különösképpen nem engedhetjük meg magunknak a kis népek civakodását, hiszen a világot az iszlám világból áradó gonosz veszélyezteti - mondta.

Lantos hétfőn este Budapesten találkozik Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel. Vasárnap már találkozott a kedden Pozsonyban tárgyaló magyar külügyminiszterrel, Göncz Kingával, aki részt vesz a visegrádi országok külügyminisztereinek találkozóján, majd szlovák partnerével, Ján Kubissal tárgyal.

Az MTI meg nem erősített értesülése szerint a magyar és a szlovák külügyminiszter a keddi megbeszélés után bejelenti, hogy megállapodtak a szélsőséges jelenségeket elítélő nyilatkozat szövegében.

A Le Monde a szlovák-magyar viszony megromlásáról írt

A szlovák szélsőjobb a magyar kisebbséget provokálja címmel írt tudósítást a szlovákiai viszonyokról, illetve a budapesti-pozsonyi kapcsolat megromlásáról a párizsi Le Monde hétfői száma.

A baloldali-liberális lapot Prágából tudósító Martin Plichta írása megállapítja: alig két hónappal a populista baloldal és a szélsőjobboldal között létrejött szlovák kormánykoalíció hatalomra lépése után Pozsony és Budapest között megromlott a viszony, és a hangnem a felek között a kilencvenes évek közepét idézi.

A Le Monde hangsúlyozza: megalakulásakor Fico kormánya elkötelezte magát a kisebbségek jogainak garantálása mellett az SNS és a Vladimír Meciar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) kormányzati szerepvállalása ellenére.

"E két, jelenleg kisebbségi párt 1994 és 1998 közötti kormányzása az Európai Unió megvetésének szolgáltatta ki Szlovákiát, amelyet a bővítési tárgyalásokból való kizárás fenyegetett vezetőik nacionalizmusa miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!