Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

2050-re 7,6 millió magyar lesz?

2004.08.18. 21:33
Magyarország népessége huszonöt százalékkal, 7,6 milliósra apad 2050-ig - jósolja kedden nyilvánosságra hozott jelentésében egy amerikai kutatóintézet. A jelentés szerint Európa össznépessége nyolc százalékkal, 614,56 millióra csökken a jelenlegi 668 millióról, az Egyesült Államoké ellenben 43 százalékkal nőni fog ugyanezen időszak alatt, elérve a 419,9 milliót.
Az Egyesült Államok kivétel az alól az általános tendencia alól, hogy a szegény országokban gyorsan nő, a gazdag államokban ellenben lassan gyarapszik, pang vagy apad a népesség lélekszáma - állapította meg a világ népességének alakulásáról kiadott jelentésében a washingtoni népességkutató intézet (PRB).

Közép-európai hanyatlás

Nagy-Britanniában, Franciaországban és Belgiumban is növekedés várható 2050-ig: Nagy-Britanniában tíz-, Franciaországban hét-, Belgiumban ötszázalékos. Ezzel szemben csökkenést jelez előre az amerikai intézet Németországban (kilencszázalékost), Olaszországban (tízszázalékost), Spanyolországban (háromszázalékost), Portugáliában (tizenegy százalékost) és Oroszországban tizenhét százalékost.

Még jelentősebb hanyatlás várható a lélekszámban Közép-és Kelet-Európa országaiban. A 25 százalékos magyarországit is messze meg fogja haladni a bulgáriai népesség zsugorodása (38 százalékos). Románia esetében 27 százalékos, Lengyelország esetében 15 százalékos visszaesést jósol az amerikai kutatóintézet.

Ellentétes tendenciák

Az ipari országok lakosságának össznövekedése mindössze négyszázalékos, az úgynevezett fejlődő országoké ezzel szemben 55 százalékos lesz a század derekáig. Viszonylag tetemes (tizenhat százalékos) népességgyarapodást könyvelhet majd el Kanada. Kínában "csak" 11 százalékos lesz a növekedés, de még ez is azt jelenti, hogy a távol-keleti ország népessége eléri addigra az egymilliárd-négyszázharminchétmilliót.

Az intézet Japán és Nigéria párhuzamba állításával érzékelteti jelentésében az ellentétes tendenciákat. Jelenleg a két ország lakossága azonos nagyságrendű - Japáné 127,6 milliós, Nigériáé 137,3 milliós. Ám míg Nigériáé 307,4 milliósra nő 2050-ig az intézet előrejelzése szerint, Japáné 100,6 milliósra csökken, vagyis a most megközelítőleg azonos népességű két ország lélekszáma között háromszoros lesz a különbség szűk fél évszázad múltán.  • Vennék
  • Hírek