Krisztina
18 °C
24 °C

Félezer maoista gerillát öltek meg Nepálban

2004.03.21. 15:56
Az összehangolt támadást indító gerillákat fél nap alatt tudták csak visszaverni.
Félezer maoista lázadót öltek meg a napáli hadsereg katonái vasárnap az ország nyugati részén lévő Beninél folyt összecsapásban, amely a legvéresebb volt az alkotmányos monarchia ellen 1996-ban kezdődött maoista lázadás történetében.

- Tudomásunk szerint több mint 500 lázadó veszthette életét a csatában. Ez a szám katonáink elmondásán alapszik, ők látták a veszteségeket és azt, ahogyan a maoisták elvonszolják társaikat - közölte a nepáli hadsereg egyik szóvivője újságírókkal Katmanduban.

Összehangolt támadás

A Beninél 12 órán keresztül folyt csatáról a lázadók nem tettek közzé semmit, és független források sem erősítették meg a veszteséglistát. A hadsereg közölte, hogy 18 katona és rendőr szintén életét vesztette.

A maioista lázadók összehangolt támadást indítottak szombat éjféltájban a nyugat-nepáli város ellen - a helyi bankot, börtönt és közintézmények épületeit vették össztűz alá. Egy másik egységük a repülőteret és egy közeli, a külföldi turisták körében közkedvelt nemzeti parkot támadott - közölték helyi rendőri illetékesek. A nepáli fővárostól, Katmandutól 280 kilométerre nyugatra fekvő Beni térsége a maoista lázadók egyik fellegvára a himalájai királyságban.

A hétvégi volt a második ilyen jelentős összecsapás azóta, hogy a kormányerők és a gerillák közti tűzszünet augusztusban véget ért.