Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Ötven év alatt negyedével csökkenhet Magyarország lakossága

2001.02.28. 15:01
2050-re 9,3 milliárd ember fog élni a Földön - áll az ENSZ szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében. Ez több mint ötven százalékos növekedés, szemben Magyarországgal, ahol a népesség a negyedével csökken majd a jelenlegi trendek szerint. A születések aránya viszont világszerte lassulni fog.
A gyarapodásról főként India, Kína, Pakisztán, Nigéria, Banglades és Indonézia ,,tehet". Ők együtt a népességnövekedés feléért felelősek, India egyedül évi 21 százalékkal.

A növekedés elsősorban a fejlődő országokra jellemző

A fejlett világban a jelenlegi születési arányok mellett alig, vagy egyáltalán nem nő a népesség
Míg a fejlett világban a jelenlegi születési arányok mellett alig, vagy egyáltalán nem nő a népesség - egyes helyeken pedig csökken -, addig a harmadik világ lakossága csaknem a duplájára nő. Jelenleg 4,9 milliárd ember él ezekben az országokban, 2050-re 8,2 fog - vélik az ENSZ népességszakértői. Ezzel szemben a migráció nélkül a fejlett országok összlakossága már 2003-ban csökkeni kezdene - így stagnál vagy enyhén növekszik egészen 2025-ig.

A legnagyobb népességrobbanás a legszegényebb országokat sújtja majd, és ezen még a helyenként katasztrofálisan elszabadult AIDS sem változtathat. Például a délkelet-afrikai Botswana lakosságának több mint harmada HIV-pozitív, de ennek ellenére akár 150 százalékkal is nőhet a lakossága. A világ 48 legkevésbé fejlett országának népessége a jelenlegi 658 millióról 1,8 milliárdra nő majd.

Kelet csak fogy...

Tovább fogy a magyar
A magyarok születéskor várható életkora 2050-ben 79,4 év lesz, szemben a mai 71 évvel. A lakosságnak akkor már a 36 százaléka lesz 60 évnél öregebb, míg ma pont minden ötödik ember minősül idősnek. Összesen mindössze 7,5 millióan leszünk. Ma átlagosan 1,2 gyermeket szül minden magyar nő - 2050-ben ez 1,97-re módosul az ENSZ becslése szerint. Szintén javulás várható a csecsemőhalálozás területén: míg ma ezerből átlagosan majdnem kilenc bébi hal meg születéskor, ötven év múlva már csak fele ennyi fog.
Ezzel szemben elfogyóban a volt kommunista tábor lakossága. Hazánkban mindössze 7,5 millióan élnek majd 2050-ben, Ukrajna és Grúzia pedig népességének akár negyven százalékát is elveszítheti. Hasonlóan jár Olaszország és Németország is: előbbi lakossága negyedével, utóbbié 14 százalékkal csökken majd. De a legnagyobb vesztes Oroszország: míg ma 146 millió ember él a hatalmas föderáció területén, 2050-ben már csak 104 millió fog. A volt keleti blokk országai közül - a régi szovjet államokat leszámítva - csak Bulgária és Románia mondhat magának súlyosabb népességfogyást, mint Magyarország.

..és egyre öregszik

Nő viszont az öregek, a nyugdíjasok aránya. Németországban például 83 év lesz a születéskor várható életkor, ami azt jelenti, hogy minden 14 évnél fiatalabb emberre két öreg jut majd. Sőt, minden harmadik ember nyugdíjas (60 éven felüli) lesz az északi országokban (a jelenlegi arány húsz százalék alatti). Az északi féltekén a jelenlegi átlagéletkor 75 év, a délin 63 - számol az ENSZ jelentése.  • Vennék
  • Hírek