Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Családtagokat alkalmaznak a brit képviselők

2008.04.24. 20:30
Száznál is több brit alsóházi képviselő, köztük több kabinettag alkalmaz közvetlen családtagot közpénzen a csütörtökön nyilvánosságra került lista szerint. Bár törvény nem tiltja a rokonok robotoltatását, ám miután kiderült, hogy az egyik konzervatív honatya 260 ezer fontot utalt munkadíjként két fiának és feleségének, minden képviselőnek számot kell adnia arról, dolgoztat-e hozzátartozókat.

A londoni parlament választott tagjainak augusztus 1-jéig kell deklarálniuk, hogy alkalmaznak-e rokont stábjukban. A BBC által csütörtökön nyilvánosságra hozott eddigi lista szerint a 646 képviselő közül 106-an közölték, hogy családtagjaikat alkalmazzák irodájukban.

Köztük van Jacqui Smith belügyminiszter, aki a férjét alkalmazza kutatási asszisztensi beosztásban, Hilary Benn környezetvédelmi miniszter, aki a feleségét regisztráltatta hasonló állásban, valamint Sir George Young, a képviselői kiváltságokért és parlamenti eljárási normákért felelős bizottság elnöke, sőt Sir Stuart Bell is, aki a parlamenti költségek felülvizsgálatát végző testület egyik vezetője.

A brit képviselőknek nem tiltja törvény családtagjaik fizetett alkalmazását a munkatársi állományuk fenntartására rendelkezésükre álló évi dologi keretükből. Az év elején azonban komoly botrányt kavart Derek Conway, az ellenzéki Konzervatív Párt frakciójának tagja, aki egy vizsgálat szerint feleségének és két fiának 2001 óta összesen 260 ezer fontot (87 millió forintot) utalt ki munkadíjként.

Conway felesége valóban dolgozik férje titkárnőjeként, még jelenleg is, azonban a két fiú tényleges munkavégzésére az alsóház illetékes bizottsága nem talált bizonyítékokat. A tory képviselőt tíz napra felfüggesztették, és több mint 13 ezer font visszafizetésére kötelezték. A botrány után elrendelték, hogy az alsóházi képviselőknek tételesen deklarálniuk kell az általuk foglalkoztatott családtagok számát és kilétét.  • Vennék
  • Hírek