Szaddám hadsereget toboroz Jeruzsálem 'felszabadítására'

2001.02.17. 12:33
Szaddám Husszein iraki elnök szerint megkezdődött a Jeruzsálem Felszabadító Hadseregének toborzása önkéntesekből. Tony Blair további támadásokkal fenyegette meg Bagdadot. A brit miniszterelnök szerint akcióba lépnek, hogy a szövetséges haderőt megvédjék, és a pusztulást, a halált, a szenvedést elkerüljék.
Szaddám Huszein szombaton bejelentette, hogy döntő szakaszába érkezett a Jeruzsálem felszabadítását célzó hadművelet.

Az iraki államfő ezt nyílt levélben tudatta az ország népével. Szaddám Huszein szerint megkezdődött a Jeruzsálem Felszabadító Hadseregének toborzása önkéntesekből. A hadsereg 21 hadosztályból fog állni és mindegyik élén hivatásos tiszt áll majd. Az önkénteseket tapasztalt instruktorok képzik ki és készítik fel a harcokra - derült ki az iraki vezető leveléből, amelyet az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség ismertetett.

Az orosz hírügynökség emlékeztet rá, hogy Bagdadban korábban közölték: az ország hat millió lakosa kíván az Izrael által megszállt területre és a palesztinok oldalán harcolni az izraeli hadsereg ellen.

A dpa iraki adatokra hivatkozva közölte: két ember halt meg és 12 sebesült meg, miután az amerikai légierő F-15-ösei, a haditengerészet F-18-asai valamit brit Tornado típusú harci gépek péntek este támadást hajtottak végre Bagdad melletti katonai létesítmények és légvédelmi rakétaállások ellen.

Szaddám próbára teszi a szövetségeseket
Hazir Teimourian, közel-keleti szakértő a BBC hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélte, hogy a széles körű támadást azért hajtották végre, mert Szaddam Huszein az elmúlt hetekben folyamatosan próbára teszi az Egyesült Államok új kormányát. Szaddam azt próbálgatja, milyen messzire mehet el anélkül, hogy ellenakciót váltana ki a nyugati szövetségesekből - fejtegette az elemző.
A BBC szerint NATO két tagországa is hangot adott fenntartásainak a légicsapás miatt. Franciaország közölte: az akció csak nehezebbé teszi, hogy az iraki problémára békés megoldást találjanak, és Törökország is aggodalmát hangoztatta.

Oroszország szerint a légicsapásokra semmi nem adott okot, és azokat törvénytelennek nevezte. Kína, Malájföld, Kuba, Irán és az Arab Liga is bírálta az akciót. A nemzetközi, kairói székhelyű szervezet hivatalos nyilatkozata szerint a légicsapás agresszió, mely haragot váltott ki az arab világban.

Rutinművelet

Az amerikai elnök, George Bush rutinműveletnek nevezte az akcót, és kijelentette: a stratégia része volt.

Tony Blair kijelentette: a támadás célja a Irak feletti repüléstilalmi zónát ellenőrző amerikai és brit repülőgépek védelme volt.

A brit kormányfő hangsúlyozta: hasonló akciókra nem lenne szükség, ha az iraki elnök nem fenyegetné tovább a térség biztonságát, ha nem tartana jogtalan igényt Kuwaitra, és nem nyomná el saját népét.

Blair hangsúlyozta azt is, hogy Bagdad mindemellett ismét atom-, kémiai és biológiai fegyvereket is fejleszt. A brit miniszterelnök elmondta: amíg Irak mindezzel fel nem hagy, megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a szövetséges haderőt megvédjék, a pusztulást, a halált és a szenvedést elkerüljék.

Az utóbbi hat hétben az iraki légierő tüzérsége 51 alkalommal tüzelt a szövetségesek gépeire, ehhez 14 föld-levegő rakétát is felhasznált. Jóllehet egyetlen gépet sem találtak el, ez Bush számára elegendő volt ahhoz, hogy az akció megindítását szorgalmazza - véli a New York Times.

Földön, vízen, levegőben

Szaddám Husszein a péntek esti amerikai-brit légicsapásra reagálva közleményben jelentette be, hogy földön, vízen és levegőben folytatja a harcot az Egyesült Államok és Izrael ellen.  • Tippek
  • Hírek