Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Felmentették a gyilkos New York-i rendőröket

2008.04.25. 18:53
Felmentették pénteken azt a három New York-i rendőrt, akik közül az egyik lelőtt egy fiatal fekete férfit órákkal annak esküvője előtt. Az eset még 2006 novemberében történt, amikor a 23 éves Sean Bell a legénybúcsúját tartotta egy éjszakai bárban. A rendőri fellépést sokan túlméretezettnek találták a nagy vihart kavart ügyben.

A bíróság épületéhez ezer rendőrt vezényeltek, hogy megfékezzék az elkeseredett és dühödt tömeget. Az elhunyt fiatal férfi rokonai, valamint volt menyasszonya és annak családja is megjelentek, az esetről a New York-i lapok annak idején címlapon számoltak be. "Gyilkosok", és "Ku Klux Klan" kiabálta a tömeg, mikor a három fölmentett rendőr elhagyta a bíróság épületét.

A rendőrök a bíróság előtt azt vallották, hogy Sean Bell majdnem áthajtott rajtuk a kicsijával, ők csak azután kezdtek tüzelni. Két rendőrre fejenként 25 év börtönt is kiszabhattak volna emberölés miatt, míg a harmadik egy évet kaphatott volna. Egyikük 31, a másik 11, míg a harmadik 4 ízben lőtt, amit sokat túlzónak találtak.

Egy nyugalmazott rendőr a tömegben az ítéletet szégyenteljesnek nevezte az AFP hírügynökségnek. Azt mondta: "Sosem adunk le 40-50 lövést, ez gyilkosság volt".