Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Influenza-világjárvány alakulhat ki

2008.01.24. 19:57
A humán influenzavírus és a madárinfluenza jelentik a legnagyobb fenyegetést, az Egészségügyi Világszervezet szerint tömeges megbetegedésekre, és akár mutálódott vírusra kell számítani. Utoljára a 70-es évek végén volt influenza-világjárvány, szinte mindegyik földrészen pusztított.

Jelentősen megnőtt egy minden eddiginél pusztítóbb influenza-világjárvány esélye, figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Világszerte a humán influenzavírus okozza a legtöbb megbetegedést, évente több millióan kapják el a kórt.

Közben 200 felett van már azok száma, aki madárinfluenzában haltak meg. Ha két kórokozó találkozik, és esetleg létrejön egy mutálódott változat, az milliók halálát okozhatja, olvasható a sajtóközleményben.

Tapasztalatok szerint 30-40 évente tör ki világjárvány. Utoljára a 70-es évek végén volt influenza-világjárvány, szinte mindegyik földrészen pusztított.

A tömeges megbetegedéseknek komoly gazdasági következményei is lehetnek. Megbénulhatnak a közszolgáltatások, leállhat a közlekedés és az élelmiszertermelés, mondják a szakemberek. Az ENSZ pandémiás koordinátora a Világbank és az ENSZ számításaira hivatkozva azt mondja, hogy egy világjárvány körülbelül 2 trillió dolláros gazdasági veszteséget jelentene, ez az összeg megfelel a világ-GDP 5 százalékának.

Eddig csaknem 150 ország készítette el pándémiás katasztrófatervét, de ezek alig foglalkoznak a járvány kitörésével járó gazdasági és emberi következményekkel, tette hozzá. Magyarországon már korábban felállították a Pandémiás Bizottságot, és kidolgozták a Nemzeti Pandémiás Tervet.