Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Áttörés Észak-Írországban?

2003.10.21. 12:18
Az észak-ír republikánusok és uniónisták kedden bejelentett megállapodása értelmében novemberben parlamenti választásokat tartanak Észak-Írországban.
A republikánus Sinn Fein, az Ulsteri Uniónisták (UUP), a brit, valamint az ír kormány magas rangú képviselői két hetes tárgyalás után megállapodtak abban, hogy november 26-án parlamenti választásokat tartanak Észak-Írországban. Az észak-ír kormány működését 2002-ben függesztették fel, amikor olyan hírek láttak napvilágot, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) kémhálozatot működtet a parlamenten belül. A parlamenti választásokat eredetileg májusban rendezték volna, ám a brit kormány elnapolta a szavazás időpontját addig, "amíg nem tisztázódik az IRA valódi szándéka".

Üdvözölték

Elemzők szerint a mostani megállapodás tulajdonképpen az IRA lefegyverzésének harmadik szakaszát is magában foglalja. Michael McGimpsey az UUP nevében azt mondta, hogy a republikánusoknak meg kell győzniük az embereket, hogy a békefolyamat elkötelezett hívei. Alex Maskey a Sinn Feintől úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy már nagyon várja a választásokat. Nigel Dodds, a Demokrata Uniónista Párt színeiben hozzátette, hogy "antidemokratikus és felháborító volt, hogy a választásokat már kétszer is elnapolták.

Blair és Ahern is ott lehet

Várhatóan kedden Gerry Adams, a Sinn Fein vezetője fontos bejelentéseket tesz az IRA jövőjével kapcsolatban. Ezt követően az IRA lefegyverzését irányító John de Chastelain tábornok a leszerelési folyamat technikai részleteiről számol be. Egyes források szerint kedden Tony Blair brit, és Bertie Ahern ír miniszterelnök is Belfastba utazik.